Rabobank Nederland

FCSAmerica zegt overname-overeenkomst met Rabobank op Rabobank Nederland, 22/10/2004 08:55
---

De Rabobank Groep maakt bekend dat het bestuur van Farm Credit Services of America (FCSAmerica) de op 30 juli 2004 getekende overeenkomst tot overname van deze Amerikaanse coöperatieve landbouwkredietinstelling door Rabobank International eenzijdig per 20 oktober 2004 heeft opgezegd. De Rabobank Groep betreurt deze beslissing.

Rabobank International verhoogde eind vorige maand nog het oorspronkelijke overnamebod van ruim 600 miljoen dollar met 25% tot 750 miljoen dollar, zodat per aandeelhouder van FCSAmerica een additionele uitkering zou worden ontvangen.

"Wij zijn teleurgesteld door de beslissing van FCSAmerica. Zeker tegen de achtergrond van onze bereidheid het overnamebod aanzienlijk te verhogen en zo tot uitdrukking te brengen hoezeer we ons ervoor wilden inzetten de voorgenomen transactie te voltooien", aldus Cor Broekhuyse, regiomanager Rabobank International voor Noord- en Zuid-Amerika. "Door samen verder te gaan hadden we de klanten-aandeelhouders van FCSAmerica groot voordeel kunnen bieden, zowel financieel als in termen van nieuwe producten en betere service. Het is betreurenswaardig dat het besluit van FCSAmerica betekent dat de aandeelhouders nu de mogelijkheid wordt ontnomen zich hierover uit te spreken."

"Het lijkt er op", zo vervolgt Broekhuyse, "dat het bestuur van FCSAmerica gezwicht is voor de enorme tegendruk vanuit het Farm Credit System en van andere partijen die zich primair hebben laten leiden door angst om te moeten concurreren met een combinatie van FCSAmerica en Rabobank. Dat is een kortzichtige benadering en niet in het belang van Amerikaanse boeren en rurale klanten."

Rik van Slingelandt, in de raad van bestuur van de Rabobank Groep verantwoordelijk voor het internationale bedrijf en voorzitter van de managing board van Rabobank International spreekt van "een gemiste kans" voor de klanten van FCSAmerica. "Behalve van een veel ruimer product- en dienstenaanbod dan FCSAmerica binnen het bestaande Farm Credit System kan bieden missen zij nu ook de mogelijkheid rechtstreeks te profiteren van de diepgaande agrarische kennis die de Rabobank had kunnen inbrengen."

Van Slingelandt benadrukt dat de Rabobank vast van plan is te blijven investeren in de VS en zo bij te dragen aan het scheppen van een meer competitieve financiële omgeving. Hij is ervan overtuigd dat de Amerikaanse landbouwers en veehouders kunnen profiteren van de zijns inziens superieure Rabobankproducten. De Rabobank is 25 jaar actief in Amerika en beschikt inmiddels over een netwerk van meer dan 80 kantoren voor de financiële dienstverlening aan de agrarische sector in de hele VS.

"Veel Amerikaanse boeren hebben de laatste paar jaar de weg naar ons al gevonden", aldus Van Slingelandt. "Om ervoor te zorgen dat het er steeds meer worden, zullen we de investeringen in ons agrarische kredietbedrijf in de VS aanzienlijk opvoeren, zowel door systematische uitbouw van onze Amerikaanse divisies Rabo AgriFinance en RaboAgServices als door verdere acquisities. Vanwege de vele positieve reacties en blijken van belangstelling die we hebben ontvangen van landbouwers en veehouders in het Middenwesten van de VS zullen we in het bijzonder kijken naar mogelijkheden om onze positie daar uit te breiden."