Verbond van Verzekeraars

Collectieve afhandeling schade straks mogelijk

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om het mogelijk te maken dat slachtoffers van een ramp of andere gebeurtenis makkelijker hun schade vergoed kunnen krijgen. Het Verbond is uitermate tevreden met dit voorstel, vooral als het om personenschade gaat.

Volendam, Enschede, de Bijlmer: namen die momenteel gelijk staan aan recente rampen waarbij veel slachtoffers zijn gevallen. Maar ook de DES-problematiek kan hier worden genoemd. Voorzover die slachtoffers hun schade vergoed wilden krijgen, moesten ze individueel actie ondernemen door de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Straks is er een makkelijker weg. De belangenbehartiger van een slachtoffer kan een overeenkomst met de veroorzaker van de schade sluiten, waarna de rechter deze overeenkomst verbindend kan verklaren voor alle slachtoffers. Individuele procedures hoeven dan niet meer. Overigens behouden slachtoffers de mogelijkheid om zelfstandig te opereren. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat met dit wetsvoorstel, kunnen langdurige en moeizame individuele procedures tot het verleden behoren.
Verzekeraars zijn blij met deze wetswijziging, omdat ook zij gebaat zijn bij het voorkomen van onnodige juridisering van de schaderegeling. Meer snelheid en stroomlijning van de afhandeling, en normering van schadevergoeding is voor alle partijen goed.

Verzekerd!, oktober 2004