Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Stamceltherapie in China (2)

Het ALS Centrum Nederland heeft zich onlangs terughoudend opgesteld ten aanzien van de behandeling van mensen met ALS met stamcellen o.a. door dr. Huang in China (zie bericht op deze website van 17 september 2004).

Dit standpunt is enerzijds gebaseerd op wat wereldwijd bekend is over stamcelonderzoek, anderzijds op de volkomen onbekendheid van deze Chinese arts in kringen van internationale ALS-onderzoekers. Het ALS Centrum Nederland is van mening dat de berichtgeving van een mogelijk effectieve behandeling moet voldoen aan de (wetenschappelijke en ethische) voorwaarden zoals die internationaal zijn afgesproken. Deze voorwaarden zijn opgesteld in het belang van patiënten en vooruitgang van de wetenschap. Eén van deze voorwaarden is het objectief meten van het effect van een behandeling (spierkracht; longfunctie; beperkingen in het functioneren) bij voorkeur ten opzichte een placebo (nepmedicijn) of ten opzichte van de situatie vóór de behandeling. Tot op de dag van vandaag is de mogelijke effectiviteit c.q. schadelijkheid van stamcel behandeling nog absoluut onduidelijk, en de vraag is of het onderzoek van de dr. Huang die duidelijkheid wel gaat geven. Het ALS Centrum Nederland vindt het niet ethisch en wetenschappelijk onjuist om patiënten met een zeer ernstige ziekte zoals ALS tegen zeer hoge kosten een behandeling aan te bieden waarvan het effect of de bijwerkingen niet volgens de criteria zijn aangetoond.

De medewerkers van het ALS Centrum Nederland kunnen zich echter zeer goed voorstellen dat patiënten desondanks de gok wagen en naar China gaan in de hoop dat de therapie toch positief zal uitwerken. Wij respecteren deze keuze en wij willen de patiënten die deze keuze maken en de achterblijvers steun geven door ervoor te zorgen dat meer bekend wordt over de effecten van de therapie.

Wij willen mensen met ALS die voor therapie naar China gaan (liefst enkele maanden) voor hun vertrek zien en onderzoeken, zodat wij vast kunnen stellen wat hun fysieke conditie precies is. Dezelfde meting zouden wij willen doen na terugkomst, waardoor veranderingen in de conditie zichtbaar gemaakt kunnen worden. Na verloop van tijd zouden wij dan op basis van deze objectieve gegevens de ALS-patiënten in Nederland meer zekerheid kunnen geven over de resultaten van de Chinese stamceltherapie. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen erbij gebaat is dat deze duidelijkheid er zo snel mogelijk komt. Voor een afspraak kunt u zich aanmelden op het volgende emailadres: l.h.vandenberg@neuro.azu.nl

Ten slotte willen wij benadrukken dat het ALS Centrum Nederland van mening is dat wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden zoals stamceltherapie onverminderd moet doorgaan om te komen tot een betere behandeling van mensen met ALS. Het ALS Centrum Nederland is actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS, zowel in het laboratorium als bij mensen met ALS, en onderhoudt nauwe contacten met ALS-onderzoekers wereldwijd.
21 oktober 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400