Ingezonden persbericht


Persbericht

Ege Profil wordt nummer één in Turkije

Deceuninck neemt raamprofielenproducent over
van de Turkse Sabanci Holding

Hooglede-Gits, 22 oktober 2004. - Deceuninck, wereldwijd leidinggevend producent van kunststof- raamsystemen en -bouwprofielen, maakt vandaag de ondertekening bekend van het sale & purchase agreement voor de overname van Winsa, de PVC raamprofielendivisie van het Turkse Pilsa Plastik Sanayi A.S., uit de Sabanci Holding. Verwacht wordt dat de overeenkomst tegen eind dit jaar zal worden afgesloten. Na goedkeuring door de anti-trust autoriteiten kan worden gestart met de integratie. Door de overname wordt Ege Profil A.S. de nummer één op de sterk groeiende Turkse markt voor kunststofraamsystemen.
Turkije is de jongste jaren uitgegroeid tot de derde grootste kunststoframenmarkt in Europa, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het is daarom niet verwonderlijk dat Turkije in het in 2003 bekendgemaakte businessplan door de groep Deceuninck tot één van de strategische regio's voor de toekomst is uitgekozen. Om tegemoet te komen aan de enorme omzetstijging van zijn Turkse vestiging Ege Profil A.S. in Izmir investeert Deceuninck dit en volgend jaar in bijkomende extrusielijnen. Bovendien is Deceuninck geïnteresseerd in het raamprofielengamma dat verkocht wordt onder de merknaam Winsa. De uitzonderlijke omzetstijging schrijft Deceuninck toe aan de sterk groeiende bouwactiviteit als gevolg van het sterke lokale ondernemersklimaat. Dit positieve klimaat wordt mee gevoed door de toename van het consumentenvertrouwen, naar aanleiding van de groeiende kansen dat Turkije op termijn lid wordt van de Europese Unie.
"In tegenstelling tot onze vergrijzende bevolkingspiramide bestaat de bevolking er vooral uit jonge gezinnen, en die willen allen zo snel mogelijk een eigen stek," aldus Clement De Meersman, CEO van Deceuninck. "We volgen reeds een tijdje de activiteiten van Winsa op. Winsa is de hoog aangeschreven merknaam voor PVC raamprofielen van Pilsa Plastik die op korte termijn een belangrijke plaats heeft veroverd op de Turkse markt voor kunststofraamsystemen. De voorkeur van Deceuninck voor Winsa moet vooral gezocht worden in de sterke merknaam Winsa, het modern ogende en uniform gestylde netwerk van showrooms doorheen Turkije en zijn kwalitatief sterke en financieel gezonde klantenbasis, wat perfect aansluit bij de filosofie van de Deceuninck groep. Daarnaast is Winsa ook heel sterk actief in de exportgebieden rondom Turkije", aldus nog De Meersman. Pilsa Plastik Sanayi A.S., een dochteronderneming van de befaamde Turkse HACI Ömer Sabanci Holding met productie in Adapazari, dicht bij Istanbul, startte in 1998 onder de naam Winsa met de extrusie van kunststof- raamsystemen en beschikt thans over een capaciteit van 10.000 ton, wat voor beide bedrijven, Ege Profil en Winsa, eind 2005 op een gezamenlijke extrusiecapaciteit van meer dan 50.000 ton neerkomt. De overname beperkt zich tot een asset deal zonder gebouwen en grond waarvoor Deceuninck een overnameprijs van 8 miljoen US dollar exclusief voorraden heeft genegocieerd. Synergiemogelijkheden op operationeel vlak zijn er langs beide zijden. Winsa beschikt over een state of the art compounding-eenheid met overschot aan capaciteit. Anderzijds koopt Winsa zijn extrusievormen extern aan, wat dan weer synergie-opportuniteiten voor Ege Profil biedt.

Met de overname van Winsa, in 2003 goed voor een omzet van 21,5 miljoen US dollar, wordt Deceuninck de onbetwiste nummer één op de Turkse markt en versterkt daarmee tevens zijn leidinggevende positie wereldwijd. Deceuninck is een geïntegreerde groep van wereldformaat die gespecialiseerd is in compounding, ontwerp, ontwikkeling, extrusie, veredeling, recyclage en spuitgieten van kunststofsystemen en -profielen voor de bouwindustrie. De groep is actief in meer dan 32 landen, telt 23 filialen (productie en/of verkoop) en stelt 2.740 personen tewerk, waarvan 640 in België en 900 bij Thyssen Polymer. In 2003 realiseerde de groep een geconsolideerde omzet van 470 miljoen euro (waaronder 6 maanden consolidatie van Thyssen Polymer). (Einde persbericht)

* * *
Noot aan de redactie: voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met: DECEUNINCK, Ludo Debever, tel. 051/23 92 48 of 0473/55 23 35, e-mail: ludo.debever@deceuninck.com of ANTHONISSEN & ASSOCIATES, Peter Frans Anthonissen, tel. 03/286 77 77 of 0495/571 777. www.deceuninck.com

* * *