Ingezonden persbericht


Stichting Kiesburgemeester.nl

PERSBERICHT

Jan Nagel kraakt conservatief VNG-standpunt gekozen burgemeester.

POLITIEKE PARTIJEN GEVEN MEER OM DE BAANTJES DAN OM DE

KIEZERS.

VNG !

DEN HAAG -Op het vrijdagmorgen 22 oktober gehouden VNG-congres heeft gemeenteraadslid Jan Nagel (fractievoorzitter van Leefbaar Hilversum) fel uitgehaald naar de regenten in de organisatie.

Op het moment dat de Amerikanen hun president mogen kiezen, wil de VNG in Nederland de verkiezing van de burgemeester van Staphorst tegenhouden, dat is conservatief en regentesk .

Jan Nagel vond het ongelooflijk dat enerzijds de politici alsmaar praten hoe de kloof gedicht moet worden met de kiezer terwijl tegelijkertijd geen enkele rekening wordt gehouden met de opvattingen van die kiezer.

Volgens een recent opinieonderzoek van Maurice de Hond wil een meerderheid van de kiezers dat het wetsvoorstel om de burgemeester rechtstreeks door de bevolking te laten kiezen, wordt aangenomen. Maar de politieke top heeft daar maling aan.

Uit hetzelfde opinieonderzoek blijkt dat een tweederde meerderheid van de kiezers gelooft dat de burgemeesters tegen het de gekozen burgemeester zijn omdat ze bang zijn hun baantje kwijt te raken. Dit VNG-congres onderstreept het gevoel van de kiezer.

Na het wegschieten van het referendum en een gedemocratiseerd kiesstelsel staat minister Thom de Graaff (D66) in zijn hemd maar dat is het VNG niet genoeg. Zij hemd moet met geweld uitgetrokken en in flarden verscheurd worden. Het is aan de spiernaakte minister of hij zo op het Binnenhof wil rondlopen. Als hij uitgekleed body blijkt te hebben is een kabinetscrisis onvermijdelijk.

Het VNG wil een systeem in stand houden waarbij in de praktijk alleen partijleden burgemeester kunnen worden. Hoewel volgens de grondwet alle Nederlanders gelijk zijn, betekent dit in de praktijk dat meer dan 98 % van de Nederlanders uitgesloten is voor het burgemeesterschap.

Jan Nagel heeft in maart van dit jaar samen met oud-burgemeester Bram Peper en Klaas Wilting aangekondigd een stichting Kiesburgemeester.nl te zullen oprichten om juist die andere 98% te kunnen begeleiden bij de verkiezingen voor het burgemeesterschap in 2006.

------------------------------------------------------einde bericht-----------------------------------------------

INFO: Jan Nagel 06 51.89.99.15

postbus 1313@xs4all.nl

Postbus 1313t: 035 621.34.62

1200 BH Hilversum

met vriendelijke groet, Ton Luiting, voorlichter

voor vragen kunt u Jan Nagel bellen