Ingezonden persbericht


PERSMEDEDELING

JA voor Barosso is JA voor een conservatieve EU

EP moet tanden tonen.

(Brussel 22/10) - Deze Commissie Barosso kan in haar huidige samenstelling niet aangesteld worden omdat een aantal Commissarissen als persoon het tegengestelde belichamen van hetgene ze beleidsmatig dienen te verdedigen. Bijgevolg kan de Commissie Barosso niet het verlossende ja krijgen van het Europees Parlement. "Dat is de enige optie die de Commissie laat aan het EP" zegt Nelly Maes Voorzitter van de Europese Vrije Alliantie (EVA*) die reeds in 1998 bij het losbarsten van de Cresson zaak individuele verantwoordelijkheid van de Commissarissen vroeg.

Niet alleen Buttiglione met zijn discriminerdende uitspraken over vrouwen en homo's maar ook andere kandidaat-commissarissen krijgen van de EVA een onvoldoende. Zo lijkt Dhr. Kovacz, kandidaat commissaris voor Energie, even weinig toegewijd als geïnteresseerd in de ideeën van duurzame energie. Mevrouw Boel kreeg, als kandidaat-commissaris Landbouw, niet eens een meerderheid in de bevoegd commissie vooral als het ging over de noodzakelijke hervorming van het landbouwbeleid. Zij diende erg laat haar persoonlijke verklaring in waaruit nogal wat belangen met de landbouwsector zijn af te leiden. EVA ziet ook een gebrek aan overtuiging en visie bij Dhr. Dimas, bevoegd voor leefmilieu en duurzame ontwikkeling. Mevrouw Kroes als kampioen-vertegenwoordiger van grote bedrijven aanduiden als commissaris die deze bedrijven aan de leiband moet leggen in het kader van de geldende concurrentiewetgeving, is niet geloofwaardig. Mevrouw Udre, kandidaat-commissaris bevoegd voor belastingharmonisatie, is niet alleen betrokken bij onwettige vormen van partijfinanciering, zij moet gestalte geven aan een belastingharmonisatie waar ze zelf tegen is. Bij mijn recent bezoek aan de Baltische staten viel me trouwens op dat de drie Baltische staten tegenstander zijn van deze harmonisatie, zo bevestigde Nelly Maes nog. Tot slot geeft uittredend Commissaris Redding voor haar nieuwe functie te weinig garantie voor pluriformiteit in de media.

Reden genoeg voor voorzitter Barosso om minstens de bevoegdheden te herschikken. Hij heeft dit geweigerd. Dat is een veeg teken voor de toekomst. Aangezien het EP niet mag stemen over individuele commissarissen blijft tegenstemmen tegen de ganse Commissie als enige optie over.

Een ja geven aan deze Commissie is de EU in een rechts-liberale conservatieve koers sturen. Het betekent namelijk dat burgerlijke vrijheden, duurzame ontwikkeling, de landbouwhervorming en eerlijke handel, de inperking van de macht van grote bedrijven, betere afstemming van belastingen en het vrijwaren van persvrijheid en taaldiversiteit op de helling komen te staan.

Deze alles-of niets stemming is ook het zoveelste bewijs dat de EU het eigen huis institutioneel niet in orde heeft. Reeds in 1998 vroeg Nelly Maes dat het Ep meer nuance zou kunnen aanbrengen in de manier waarop ze commissarissen kon beoordelen. Uit het collectieve ontslag van de commissie Santer werden onvoldoende lessen getrokken. Voor een EU met meer transparantie en democratie is een EP nodig dat niet alleen meer bevoegdheden heeft maar ook haar heeft op de tanden.

Meer info:
Nelly Maes, Voorzitter Europese Vrije Alliantie: 0477/30.67.58 Günther Dauwen, woordvoerder, 0474/53.35.61

* Spirit is 1 van de 31 aangesloten partijen bij de EVA die vorige week door het EP erkend werd als Europese politieke partij


---- --