Ingezonden persbericht


Elektronische Nieuwsbrief
van de PvdA-Haarlem

Jaargang 03, nummer 53, vrijdag 22 oktober 2004
==========


Uit de fractie

Diverse items over het structuurplan

Structuurplan: PvdA voorkomt extra bebouwing Noordersport/Schoterbos, noordzijde Mr. Jan Gerritszlaan De behandeling van het structuurplan kreeg in de gemeenteraad van 13 oktober jl. een verrassende wending, waarbij de PvdA extra bebouwing aan de zuidrand van het Noordersport / Schoterbos (langs de Mr. Jan Gerritszlaan) voorkwam. D66 verzocht B&W de mogelijkheid te onderzoeken van woningbouw langs deze Mr. Jan Gerritszlaan. De PvdA is daar fel tegen. Jan Nieuwenburg, PvdA-raadslid: "Het structuurplan 2020 voorziet al in hoogbouw aan de westkant van het Schoterbos, langs de Westelijke Randweg. Daarnaast voorziet het stadsbestuur dat aan de Oostkant van het Schoterbos op de plaats van het huidige HFC-Haarlem stadion ook woningen komen. Extra bebouwing aan de zuidzijde van het Schoterbos vindt de PvdA niet acceptabel zolang onduidelijk is wat op het huidige HFC-terrein verreisd. Een open park kan voor de leefbaarheid in Haarlem-Noord dan nog harder nodig zijn." PvdA-wethouder Rietdijk leek D66 tegemoet te willen komen door het voorstel in te willigen. D66 trok daarop het voorstel in voor stemming in de gemeenteraad. De PvdA wilde helderheid en diende daarop hetzelfde voorstel opnieuw in om de plannen van D66 en PvdA-wethouder Rietdijk tegen te houden door tegen het voorstel te stemmen. Daarbij kreeg de PvdA steun van de gehele gemeenteraad, inclusief D66, en is een onderzoek naar woningbouw aan de Mr. Jan Gerritszlaan van de baan.

(Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.nieuwenburg.haarlemweb.nl)

Structuurplan: Een volwaardig HOV-punt aan het spoor naar Zandvoort én Leiden/Bollenstreek

B&W streeft na de inspraak op het structuurplan 2020 niet langer naar een (Hoogwaardig Openbaar Vervoers-)knooppunt bij het EKP-terrein aan de Westergracht. Het was de bedoeling dat daar een volwaardig treinstation zou ontstaan aan het spoor Haarlem-Leiden. Bij de eerste schetsen van het structuurplan leek dat een goed idee. Aan de Westergracht was men van plan dat op het aangewezen knooppunt de centrale huisvesting van de gemeentelijke organisatie en ambtenaren zou komen. (Dat gaat niet door, omdat door de gemeenteraad gekozen heeft voor een Stadskantoor in op de locatie 023-Haarlem langs aan de Zuidtangent-route). B&W wil nu het EKP-knooppunt laten vallen en kiest nu aan de westkant van Haarlem voor een hoogwaardige ontwikkeling van het NS-stationsknooppunt tussen de Hoge School en Nova-college. Dichtbij dat knooppunt stemt de Provincie-Noord-Holland nu de eerste plannen af voor woningbouw en overkluizing van de Westelijke Randweg met de onderwijsinstellingen (MBO en HBO) en gemeenten Haarlem en Bloemendaal. Jan Nieuwenburg, PvdA-raadslid: "De PvdA steunt B&W bij het verleggen van het stedelijk knooppunt in het westelijk deel van de stad. Dat ligt nu meer voor de hand. Haarlem en NS moeten het dan wel eens worden over een stationsknooppunt aan het spoor Haarlem-Leiden. De PvdA streeft naar diverse knooppuntontwikkelingen aan dat spoor in Haarlem, Heemstede en Bollenstreekgemeenten. Een goede bereikbaarheid per spoor vanuit Amsterdam én Leiden is belangrijk voor de economische ontwikkeling van de Haarlemse regio en de bereikbaarheid van de onderwijsinstellingen. Het huidige stationnetje Overveen ligt alleen aan het Spoor Haarlem-Zandvoort, te ver van het spoor Haarlem-Leiden en zal zo dus niet voldoen." (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.nieuwenburg.haarlemweb.nl)

Structuurplan: PvdA stelt behoud Reinaldapark veilig voor bewoners van Haarlem-Oost en Schalkwijk

De PvdA heeft in de gemeenteraad van 13 oktober jl. de ambities van B&W van Haarlem om het zuidelijk deel van het Burgemeester Reinaldapark in Haarlem-Oost te bebouwen van tafel geveegd. Een wijzigingsvoorstel van Arjen Overbeek en Jan Nieuwenburg op het structuurplan 2020 kreeg grote steun van de gemeenteraad (tegen waren het CDA en VVD). Jan Nieuwenburg, PvdA-raadslid: "De PvdA vindt dat het Reinaldapark eerder dan andere parken aangepakt moet worden voor de bewoners in Oost en Schalkwijk. Nu het stadsbestuur grote ambities heeft om aan de zuidzijde van de Schipholweg (023-Haarlem) de stad verder te ontwikkelen met woningen, kantoren en het nieuwe Stadskantoor, is daar nog meer behoefte aan een goed en bereikbaar stuk groen. Het opknappen van het park wordt dat ook de centrale opgave voor B&W als het gaat om het Reinaldapark."

(Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl en Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.nieuwenburg.haarlemweb.nl)

Structuurplan: PvdA niet tevreden over betrokkenheid gemeenteraad en stad

De PvdA heeft met andere politieke partijen in de gemeenteraad onvrede geuit over de manier waarop de gemeenteraad en de stad betrokken worden bij de vaststelling van het structuurplan 2020 voor Haarlem. Het structuurplan geeft de ambities van het stadsbestuur aan waar er tot 2020 gebouwd kan worden en waar niet. De PvdA is het eens met het wijkradenoverleg Haarlem-Noord dat namens de inwoners van Haarlem-Noord onvrede uitte over mogelijkheden invloed uit te oefenen op de planvorming. Het stadsbestuur had zich begin 2002 voorgenomen om de behandeling van het structuurplan 2020 anders te doen dan bij de gemeentelijke besluitvorming gebruikelijk is: nu eens geen behandeling in de raadscommissies, maar directe behandeling in de gemeenteraad. Ondertussen was voorzien in een tweetal inspraakavonden met raadsleden, ambtenaren en B&W, en mogelijkheid voor schriftelijke reacties. Begin dit jaar is daar nog een luisterzitting voorafgaand aan behandeling in de gemeenteraad bijgekomen. Volgens de gemeenteraad is daarmee nog steeds niet voldaan aan de wens bewoners van de stad te betrekken bij discussies over een groot aantal ingrijpende ontwikkelingen die het stadsbestuur voorstelt in het structuurplan 2020. Vóór de uiteindelijke vaststelling van het structuurplan 2020 zal het stadsbestuur daarom alsnog een discussiebijeenkomst organiseren tussen gemeenteraad en stadsbewoners. Ook zal de stand van zaken rond het structuurplan tot 2020 om de vier jaar worden geagendeerd door de gemeenteraad en aan de stad worden voorgelegd, zodat tussentijdse wijzigingen in planvorming kunnen worden aangebracht. (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.nieuwenburg.haarlemweb.nl)

Harde lessen voor stadsbestuur over aansturing grote projecten

De rekenkamercommissie (bestaande uit leden) van de gemeenteraad onderzocht de afgelopen maanden waarom grote fysieke projecten in Haarlem vaak langer duren en meer kosten dan gepland. De gemeenteraad kon in het verleden bij projecten soms niets anders doen dan schoorvoetend instemmen met extra kredieten. Dat liep soms in de miljoenen euro's. Het onderzoek van de rekenkamer, dat afgelopen week in de raad werd besproken, laat goed zien waarom het in het verleden vaak mis ging. Het stadsbestuur kan daaruit lessen trekken voor de toekomst. De gemeenteraad vindt unaniem dat de aanbevelingen van de rekenkamer naar aanleiding van het onderzoek onverkort moeten worden overgenomen door B&W. De belangrijkste aanbevelingen zijn, kort samengevat:


- duidelijker (tussen-)rapportage, zodat voortgang en kostenontwikkeling beter in de gaten kan worden gehouden;


- bouwmanagement van alle fysieke projecten onderbrengen bij één gemeentelijk projectmanagementbureau;


- systematisch alle risico's in kaart brengen die bij projecten worden oplopen.

De PvdA vindt dat B&W al voor de komende zomer van 2005 met voostellen moet komen om de projectbegeleiding van alle fysieke projecten onder te brengen bij één onafhankelijk projectmanagentbureau met een directe aansturing door B&W. Het onderzoek van de rekenkamer wees reeds in die richting, maar B&W nam dat in eerste instantie niet over. De PvdA vindt dat juist erg belangrijk. Een algemeen projectbureau biedt de mogelijkheid om alle kennis over lastige projecten te bundelen. Als dat bureau onafhankelijk is van de sectoren komt er een duidelijke, transparante scheiding tussen ambtelijke rollen en is op een eenvoudigere manier direct toezicht mogelijk. Hierdoor kunnen B&W en raad beter de vinger aan de pols houden. Dit PvdA/D66-voorstel werd door alle leden van de gemeenteraad gesteund. CDA-wethouder Visser beloofde daarop aan de wens van de raad tegemoet te komen en bijtijds met voostellen te komen.

(Jan de Ridder, deridder@pscw.uva.nl, raadslid PvdA-Haarlem en Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.nieuwenburg.haarlemweb.nl)

Bezuinigingen: de tweede trance
De gemeenteraad staat voor de opgave om ongeveer vijftig bezuinigingsvoorstellen van het college te beoordelen. Sommige van de voorstellen hebben te maken met een efficiëntere inrichting van de ambtelijke organisatie. Dan hebben we het dus eigenlijk niet over een bezuiniging, maar over een efficiëntere inzet van gemeenschapsmiddelen. Meteen doen dus, vindt de PvdA. Andere voorstellen zijn minder makkelijk te beoordelen. Dan hebben we het vooral over de besteding van middelen waarmee men een zeker maatschappelijk effect beoogt teweeg te brengen. Aan elk voorstel valt wel een inhoudelijke discussie te koppelen met 'voors' en 'tegens'. Het gaat te ver om op al die zaken in te gaan. Uiteindelijk moeten alle voorstellen ervoor zorgen dat er in eerste instantie een kloppende begroting ligt voor het jaar 2005. In tweede instantie moeten de voorstellen (structurele oplossingen) er ook toe bijdragen dat in het jaar 2008 de flinke financiële klappen teniet worden gedaan. Dit zijn klappen die de gemeente Haarlem heeft moeten incasseren van Kabinet Balkenende II. In geld uitgedrukt betekent dit E 12,4 miljoen in het komend jaar oplopend tot E 22,7 miljoen in 2008. Ik splits het naar beneden afgeronde bedrag van E 22,7 miljoen nog even uit in 3 categorieën.

Extra inkomsten en meevallers: ca. 6 milj.
Bezuinigingen op de organisatie: ca. 8 milj.
Bezuinigen op voorzieningen en subsidies: ca. 8 milj.

Totaal: ca. 22 miljoen

Maandag 25 oktober a.s. vindt er in het stadhuis een luisterzitting plaats waar iedere inwoner van Haarlem zijn / haar visie op de ontwerpbegroting, en de daaraan ten grondslag liggende bezuinigingsvoorstellen kan aangeven. De gemeenteraad beslist over ongeveer 2 weken over de voorstellen. Tot ziens bij de luisterzitting dus? (Oktay Ozcan, oktay807@hotmail.com, raadslid PvdA-Haarlem)

Column Stan Kaatee: ' Demonstreren op de Grote Markt'

Het zijn wel eens leukere tijden voor de leden van de gemeenteraad geweest. In het voorjaar hebben we al een eerste bezuinigingsronde gehad, waarbij vooral de sluiting van de bibliotheek in Haarlem-Oost centraal stond. Nu komt echter de tweede ronde met daarin een aantal onderwerpen dat de PvdA rechtstreeks raakt, zoals bezuinigingsvoorstellen in het welzijnswerk en rond de bijstand (minima). Naar verwachting is dit wel de laatste bezuinigingsronde, die voldoende van omvang is om ook toekomstige tegenvallers te kunnen opvangen. Bovendien willen we voorkomen dat de gemeente van bezuiniging naar bezuiniging moet strompelen. Dat geeft geen goed beeld naar buiten. Zoals u weet zijn onderstaande uitgangspunten voor de bezuinigingsoperatie vooraf door de PvdA (en de Raad) geformuleerd:


. 50% in eigen huis bezuinigingen, 50% in de stad
. Onderhoud op peil houden (evt. ten koste van ontwikkeling)
. Fatsoenlijk niveau van voorzieningen voor de minima
. Geen kaasschaaf: echt keuzes maken

. Belastingverhoging alleen als laatste redmiddel

De bezuinigingsvoorstellen lijken aan de bovenstaande eisen te voldoen. Volgens de eerste berekeningen wordt ook de helft van de bezuinigingen op het stadhuis gevonden (precieze berekeningen vinden nu plaats). Er zijn weliswaar bezuinigingsvoorstellen op het terrein van de bijstand, maar die zijn vooral op het uitvoeringsvlak. Hoogte en duur van gemeentelijke uitkeringen wordt niet aangetast, op één voorstel na: een korting van 5% op de toeslagen van de bijzondere bijstand. Wethouder Barnhoorn (CDA), ook voor de PvdA beslist het sociale voorbeeld voor onze stad, is hiermee akkoord en daarmee is een belangrijke hobbel voor acceptatie van de maatregel overwonnen. Desalniettemin moeten we nog kijken of we dit voorstel niet kunnen verzachten ten gunste van keuzes elders. Voor het welzijnswerk ligt een taakstelling van E 700.000. Een fors bedrag, maar geen kaalslag. Reden te meer waarom de 500 demonstranten (ik heb via de gemeentelijke webcam http://www.haarlem.nl/smartsite7.htm de demonstratie gevolgd) de leuze 'Haarlem Radicaal Asociaal' hebben laten vallen. Toch is duidelijk dat de bezuinigingen hard aankomen. Temeer daar de ruimte van de gemeenteraad om iets te veranderen, beperkt zal zijn. Er is fors gekeken naar de eigen organisatie en er is gemeentebreed gekeken naar de omvang van alle terreinen waar wij geld aan uitgeven. De taakstellingen die wij uit Den Haag krijgen opgelegd, laten ons geen keuze: ook het welzijnswerk zal moeten inleveren. Ik vrees dat als de omvang van het bedrag al verminderd kan worden, dat dat dan geen grote vermindering zal opleveren. Hoeveel sympathie wij ook met demonstranten hebben: de realiteit in de raadszaal is keihard. Met emoties kun je de stad niet besturen, dat gebeurt op basis van de feiten. Maar begrip voor de emoties is er natuurlijk volop. Het zijn wel eens leukere tijden voor de leden van de gemeenteraad geweest.

(Stan Kaatee, stan.kaatee@xs4all.nl, fractievoorzitter PvdA-Haarlem)

Uit de afdeling

Bezuinigingen in Haarlem: asociaal?; ledenbijeenkomst PvdA Haarlem

De eerstvolgende ledenbijeenkomst op donderdag 28 oktober in de Ripper(aanvang 20.00 uur) gaat over de begroting van de gemeente Haarlem onder de titel: 'Bezuinigingen in Haarlem: asociaal?' Met Stan Kaatee, PvdA-fractievoorzitter, en Maarten Divendal, PvdA-wethouder van financiën, in discussie over de belangrijke keuzes in Haarlem voor de komende jaren. Waarin investeren en waarop bezuinigen? De onderwerpen die aan de orde komen zijn:

- Bezuinigingen op minima of op welzijn/maatschappelijk werk
- Bezuinigingen binnen de gemeente zelf

- Verhoging Onroerend Zaak Belasting (OZB)

- Rol van de gemeente in de stad

- Grote projecten of onderhoud

- Schouwburg
Praat mee. Tot 28 oktober!
(Remco Visser, R.Visser@arbeid.tno.nl, bestuurslid PvdA Haarlem)

45 Haarlemmers met de bus naar Brussel

"Wat gaaf om het eens in het echt te zien! Ik heb het wel eens op TV gezien, maar dit is veel leuker", "Goh, wat gebeurt hier veel", "Slechts 2 minuten spreektijd in de plenaire vergadering?" Turkije bij de Europese Unie? Turkije ligt toch helemaal niet in Europa?". "Wat hebben jullie nou tegen mevrouw Kroes?" Zomaar wat reacties van de 45 Haarlemmers die vorige week met de bus een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel brachten. Dit bezoek was een initiatief van de Haarlemse Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) en de PvdA-Haarlem. De 45 Haarlemmers, met verschillende politieke achtergronden en in de leeftijd van 20 tot 78 jaar, hadden zich tijdens de Europese verkiezingscampagne in mei opgegeven om mee te dingen naar een dagje Brussel met Dorette Corbey. Tijdens een voorbereidingsavond hadden ze vervolgens hun vragen over Europa en het Europees parlement bekend gemaakt. Dorette Corbey had rondom de vragen van de Haarlemmers een speciaal programma samengesteld. Politieke komeet Paul van Buitenen, met twee zetels in het Parlement gekozen tijdens de Europese verkiezingen van juni, sprak over zijn rol als klokkenluider. GroenLinks-er Joost Lagendijk sprak over Turkije, een Britse sociaal-democraat over geld, de begroting en subsidies en de PvdA-ers Max van den Berg en Thijs Berman over de actuele Europese politiek en over landbouw. Het Europees Parlement is internationaal en dat hebben de 45 Haarlemmers goed kunnen zien en horen. Ze konden zelf de plenaire vergadering bijwonen en luisteren naar de tolken die alles in 20 twintig talen vertalen. In de bus terug was niets dan lof en enthousiasme te horen. "We vonden het interessant, leerzaam en leuk! Alleen jammer dat de zak drop van wethouder Divendal, die ons uitzwaaide op de Grote Markt, bij Breda al op was". (Annemiek Nelis, a.nelis@science.ru.nl, oud-campagnevoerder PvdA-Haarlem)

Van onze wethouders

Een demonstrerende wethouder!?

In deze nieuwsbrief wil ik graag nog eens wijzen op mijn internetdagboek. Zo'n twee keer in de week probeer ik belangstellenden op de hoogte te houden van mijn bezighouden als wethouder. Dat kan gaan om een veelheid aan verschillende onderwerpen. Mijn meest recente bijdrage gaat over de werkzaamheden tijdens de herfstvakantie, Met daarin onder andere een bespiegeling over de samenwerking tussen de verkeerswethouders van Zandvoort en Bloemendaal. "Het leuke zit hem ook in de bijna komische gespannen sfeer waarbinnen de wethouders verkeer van Zandvoort en Bloemendaal met elkaar omgaan. Zandvoort wil graag verbeteringen en investeert daar ook in, Bloemendaal wil vooral nergens geld aan uitgeven. De twee betrokken wethouders kunnen het niet nalaten elkaar daar ook voortdurend op te wijzen. Dat gaat soms op een toon als: "wat denk je wel, dan moeten wij de blikjes opruimen die jullie toeristen op ons strand achterlaten." Enfin, veel schot zit er niet in deze samenwerking." Vorige week ben ik ingegaan op de demonstratie op de Grote Markt tegen de bezuinigingen op het Welzijnswerk. "Ten opzichte van de eerdere geluiden was de toon en boodschap genuanceerd. Vanuit oprechte betrokkenheid ernstige zorgen of het welzijnswerk voor jongeren en ouderen niet te zwaar onder druk komt te staan. Natuurlijk hakt een bezuiniging op het welzijnswerk erin. Minder geld heeft altijd consequenties. Op z'n minst voor de organisatie van een en ander. Hoewel genuanceerder, klinken er nog steeds geluiden doorheen als 'de peuterspeelzalen mogen niet worden opgeheven'. Dat zal ook nooit gebeuren. Er vindt geen kaalslag plaats onder het peuterwerk of het ouderenwerk." Twee passages. Als u deze nieuwsbrief ontvangt ben ik in Den Haag. Het schijnt zo te zijn dat overheden niet tegen elkaar demonstreren. Toch is er een demonstratieve vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen het kabinetsbeleid. Volgende week kunt u daarover lezen in mijn internetdagboek: www.haarlem.nl/maartendivendal. (Maarten Divendal, mdivendal@haarlem.nl, wethouder PvdA-Haarlem, www.haarlem.nl/maartendivendal)

Volkstuinen in structuurplan goed beschermd
'Als dochter en kleindochter van een volkstuinder', zo parafraseerde ik Wim Sonneveld in zijn onvergetelijke gedaante van Willem Parel, zoon en kleinzoon van een orgeldraaier. In het raadsdebat van woensdag jl. over het structuurplan werd door het CDA de zorg geuit dat de volkstuinverenigingen in Haarlem gevaar liepen te verdwijnen. De afgelopen weken hebben de volkstuinders zich ook tot de raad gewend om hun zorgen daarover te uiten. In het structuurplan wordt de plek van de volkstuincomplex Nooit Rust als mogelijke ontwikkellocatie aangemerkt, dat geldt ook voor de volkstuinen aan de Schipholweg. Gelukkig hoeft geen volkstuinier zich zorgen te maken. In het structuurplan staat namelijk opgenomen dat er alleen sprake kan zijn van een verplaatsing, als er zekerheid bestaat over een nieuwe locatie. Daarnaast wordt in het structuurplan de inspanningsverplichting opgenomen om het volkstuinareaal met 10% uit te breiden, dit omdat er voor volkstuinen veel belangstelling bestaat. Als dochter en 'kleindochter' (en zus!) van een volkstuinier weet ik als geen ander hoeveel plezier en ontspanning een volkstuin biedt. Ik ben dus blij dat het structuurplan de volkstuinen zekerheid over hun continuïteit geeft. (Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, wethouder PvdA-Haarlem, http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm)

Nieuwe Palen

De funderingsaanpak ligt op schema, steeds meer projecten worden met succes afgerond. Er is vanaf het begin veel belangstelling geweest voor de Haarlemse aanpak van de funderingsproblemen. Door Johan Zwaan van RTV- Noord Holland, is er nu een documentaire gemaakt. In deze documentaire worden drie huiseigenaren van woningen met funderingsproblemen gevolgd. Hoe ervaren de huiseigenaren deze ingrijpende problemen aan de fundering van hun huis en hoe gaan ze daar mee om? Hoe ervaart de wethouder de zorgen en emoties van de mensen die ongewild in deze situatie terecht zijn gekomen? Dat zijn de kwesties waarop in de documentaire 'Nieuwe Palen', indringend ingegaan wordt. Bij de première van de documentaire op 27 oktober a.s. zijn de oudste deelnemers in het funderingsherstelprogramma, de familie de Kerk (samen 188 jaar oud) als eregast aanwezig. Hun woning aan de Zuiderpolderstraat wordt binnenkort opgeleverd. "Nieuwe Palen" wordt op zondag 31 oktober op RTV Noord-Holland tussen 12.00 en 18.00 uur een aantal malen uitgezonden. (Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, wethouder PvdA-Haarlem, http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm)

PvdA-ers in het nieuws

Erik-Jan Voogt, bestuurslid PvdA-Haarlem in 'Politiek café over Wonen in Haarlem', Haarlems Dagblad, 20 oktober 2004, http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6456--2241684-1488--,00.html

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

28 oktober 20.00 uur - Themabijeenkomst PvdA over de Gemeentelijke begroting, in de Ripper vanaf 20.00 uur (zie boven in de rubriek 'Uit de afdeling'). 6 november 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 15 november 20.00 uur - Politiek Jongeren Café JOVD, Dwars, Rood en JS in Café Brinkmann met o.a. PvdA-kamerlid Staf Depla 30 november 20.00 uur - PvdA Thema-avond over jeugdbeleid, georganiseerd door JS. Locatie nog niet bekend. 4 december 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Jan de Ridder op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 14 december 20.00 uur - Ledenvergadering waarin het fractieprofiel wordt vastgesteld en de groslijst- en programmacommissie worden ingesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, locatie: Binnensteeds, Nieuwe Groenmarkt 20

vrijdag 5 november 2004 - volgende editie

==========

Emailadressen:
Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl


. Mimi Rietdijk: http://www.haarlem.nl/smartsite22731.htm
. Maarten Divendal: http://www.haarlem.nl/maartendivendal
. Jan Nieuwenburg: http://www.nieuwenburg.haarlemweb.nl
. Arjen Overbeek: http://www.arjenoverbeek.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/ Europees Verkiezingsmanifest: http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/ Concept-Beginselprogramma: http://pvda.nl/download.do/id/100011593/cd/true/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: helgakoper@schurer.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========

Copyright © 22-10-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem

****************




---- --