Provincie Noord-Holland

Europese aandacht voor Laag Holland

Europese aandacht voor Laag Holland
Het Nationale Landschap Laag Holland stond vanmorgen in de internationale belangstelling. Laag Holland is globaal het gebied tussen Amsterdam, Hoorn en Alkmaar. Deelnemers aan de Europese conferentie 'City and Countryside' konden persoonlijk kennismaken met de landschappelijke waarden, bewoners, beheerders en ondernemers in het gebied.
De Europese conferentie 'City and Countryside' is georganiseerd in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens de conferentie stond de verhouding tussen de stad en het platteland centraal. Nederland heeft onder meer bij Eurocommissaris Fischler aandacht gevraagd voor het platteland dat onder druk staat van de grote steden. Deze gebieden worden doorgaans niet aangemerkt als achterstandsgebieden, maar vragen wel veel aandacht van regionale, nationale en internationale overheden. Naast het behoud van werkgelegenheid en economische ontwikkeling moet ook rekening gehouden worden met de landschappelijke waarden, het water- en natuurbeheer in deze peri urbane gebieden.
De conferentie is georganiseerd door Regio Randstad in samenwerking met de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Op 21 oktober hebben de provincies en Regio Randstad om steun gevraagd van de leden van de Europese delegatie. Zo willen de drie provincies en Regio Randstad het investeringsbudget voor het landelijk gebied breed inzetbaar te maken. Op deze manier kunnen gebiedsgerichte initiatieven om het platteland vitaal te houden worden gefinancierd.
Gedeputeerden Kruisinga en Poelmann hebben vandaag een deel van de Europese delegatie ontvangen in Laag Holland. Tijdens dit bezoek hebben zij enkele initiatieven getoond die zorgen voor een vitaler Nationaal Landschap Laag Holland. Zo is de stadshoeve van Zunderdorp bezocht (combinatie van kinderopvang, educatie en landbouw) en heeft Nils Spaans gesproken over groene en blauwe diensten (bijvoorbeeld de combinatie van landbouw en natuurbeheer). Daarnaast heeft men het open landschap van Laag Holland kunnen bewonderen dat direct naast de stad ligt. De provincie Noord-Holland wil dit open landschap voor de toekomst behouden en de gedeputeerden hebben deze boodschap tijdens de excursie benadrukt.
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben zich ten doel gesteld het verschil tussen de stad en het platteland zichtbaar te houden. De provincie en regio kunnen dit echter niet alleen, steun van de Europese Unie is hard nodig om het veenweiden- en polderlandschap van Laag Holland te behouden.
Naast het bezoeken van verschillende locaties is ook een film getoond over Laag Holland. Deze film laat initiatieven zien die in Laag Holland ontwikkeld zijn. Zo komen enkele natuurbeheerders en agrariërs aan het woord, die zich inzetten voor weidevogels, recreatie en nieuwe economische ontwikkelingen. Natuurlijk komen ook enkele bijzondere locaties in Laag Holland in beeld.

E. Klut 22 oktober 2004