Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 7 juli 2004

Collage Europa

23 oktober 2004 t/m 2 januari 2005

2004: Het jaar waarin Nederland het voorzitterschap bekleedt én de forse uitbreiding van de EU met het voormalige Oostblok een feit werd. Geen beter moment dan dit jaar dus voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) om aandacht te besteden aan de architectuur en stedenbouw in Oost en Midden Europa. Nu de Oost Europese landen voor de opgave staan hun steden te vernieuwen, is het de vraag hoe architecten en stedenbouwkundigen reageren op de veranderde bouwopgaven in hun land. 'Collage Europa' richt zich met name op de omgang met historisch cultureel erfgoed en de oplossingen voor de transformaties van naoorlogse woonwijken. Naast de tentoonstelling zullen tijdens 'Collage Europa' ook symposia, lezingen, boekpresentaties en een filmprogramma worden georganiseerd waardoor er sprake zal zijn van een ware manifestatie. 'Collage Europa' maakt deel uit van 'Thinking Forward', het cultureel programma van het Nederlands voorzitterschap van de EU.

Nieuwe lidstaten
In de tentoonstelling 'Collage Europa' staan de geschiedenis en actuele ontwikkelingen in de architectuur en stedenbouw in Oost en Midden Europa centraal. De aandacht gaat daarbij in het bijzonder uit naar de nieuwe lidstaten van de EU, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije, Slovenië en Tsjechië, zonder daarbij op voorhand ontwikkelingen in andere landen in de regio uit te sluiten. Met de tentoonstelling wil het NAi een bijdrage leveren aan een betere beeldvorming rond architectuur en stedenbouw in Oost en Midden Europa.

Manifestatie
Gedurende de twee maanden waarin 'Collage Europa' plaatsvindt, zal het NAi zowel platform als brandpunt van gedachtevorming, activiteiten en bijeenkomsten zijn, waarbij wordt samengewerkt met diverse organisaties waaronder: Thinking Forward (cultureel programma Nederlands voorzitterschap EU), European Forum for Architectural Policies, Young European Architects, Fonds BKVB (symposium en studiereis naar Midden en Oost Europa), Stichting Architecturalia (symposium), Berlage Instituut (lezingen), Architectuur Filmfestival Rotterdam en NAi Uitgevers.

Tentoonstelling
Het materiaal in de tentoonstelling zal ingaan op de periode 1920 tot heden waarin het Modernisme uit het Interbellum, het op representatie gerichte Sovjetrealisme en de 'Plattenbau' uit de wederopbouwtijd en de hedendaagse architectuur ontstaan na de val van het IJzeren Gordijn de revue passeren. Veel van deze architectuur uit Midden en Oost Europa is in West Europa nog betrekkelijk onbekend. Het NAi wil met deze tentoonstelling aantonen dat de architectonische ontwikkelingen in Midden en Oost Europa, ondanks het 'IJzeren Gordijn', helemaal niet zo geïsoleerd waren als vaak gedacht werd.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok (perscontacten), tel 010-4401255 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

---

Collage Europa wordt mede mogelijk gemaakt door:

Thinking Forward ING Real Estate

NAi persbeelden