Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

HEERLEN-CORIOVALLVM, 10-9-2004

ROMEINS WEEKEND VOOR JONG EN OUD

23 en 24 oktober 2004

In het Thermenmuseum wordt tijdens het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 oktober van 10.00 tot 17.00 uur een Romeins weekend georganiseerd. Tijdens dit weekend krijgen jullie een idee hoe een mozaïekmaker te werk ging in Coriovallum en als het je aanspreekt ga je zelf aan de slag om zo'n mozaïek te leggen. Waarom een mozaïekmaker zul je je afvragen? Wel tijdens de opgraving van het badhuis in 1940 - 1941 werd op het binnenterrein van het badhuis een plek ontdekt, die bezaaid was met resten van kalksteen en Naamse steen. Beide steensoorten werden tijdens de bouw van het badhuis, rond 120 na Christus, ter plekke op maat gekapt. Daarna werden ze door de mozaïeklegger in het badhuis verwerkt.

Ook aan de dames (leeftijd onbegrensd) wordt gedacht. Een kapster zal in haar Romeinse kapsalon tekst en uitleg geven over de haardracht in de Romeinse tijd. Tijdens haar uitleg zal ze bij iemand uit het publiek het haar in Romeinse stijl vlechten. Mocht je graag met zo'n kapsel naar huis gaan, laat het even weten.

In de tuin van het Thermenmuseum wordt een veldoven gebouwd waarin ijzererts gesmolten wordt en bewerkt. In het cafetaria staat een kast met messen, scheermessen e.d. die door de smid gemaakt zijn. Vraag hem gerust om tekst en uitleg. Ook kun je een kijkje nemen in een burgertent. Dit geeft je een idee wat de Romein allemaal in zijn tent meenam. Het doet niet onder voor onze eigen vakantietent.

Heb je zin in een spelletje? Neem plaats op een van de banken, zoek een tegenspeler en speel je spel. Keuze genoeg.

Kortom voor een gezellig en actief weekend kom je naar het Thermenmuseum.

ENTREEPRIJS:
De entree voor dit unieke evenement bedraagt:
E 2,75 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar,
E 3,25 voor 65+ers en cjp-kaarthouders
E 3,75 volwassenen.
In de entree zit: het bezoek aan het museum, gratis een mozaïek maken, dat je na afloop mee naar huis kunt nemen, een kijkje nemen bij de smid, de burgertent en de school en misschien ga je ook nog met een goed verzorgd kapsel naar huis.

Voor meer informatie en fotomateriaal:

Sjef Born Thermenmuseum, Postbus 1, 6400 AA HEERLEN, Tel: 045 - 5604585/5605100, fax: 045-5603915
Email: j.born@heerlen.nl

---- --