Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 14 september 2004

Collage Europa
Architectuur en stedenbouw van de Oost-Europese stad in beweging

Tentoonstelling in Zaal 1 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
23 oktober tot en met 2 januari 2005

De Oost-Europese stad is in verandering en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) wil die veranderingen laten zien, net als het verleden, dat het gevaar loopt te verdwijnen en de toekomst die er veelbelovend uitziet. Sinds de val van de Berlijnse muur en de ondergang van het Sovjet rijk in de jaren 90 vragen critici, stedenbouwkundigen en de Oost Europeanen zelf zich af wat er terecht zal komen van steden als Boedapest, Dresden en Ljubljana. In de steden van Centraal en Oost-Europa gaan de overblijfselen van het Sovjet tijdperk de strijd aan met de ideeën die er nu heersen met betrekking tot architectuur en stedenbouw onder invloed van het kapitalisme. Met de tentoonstelling en manifestatie Collage Europa besteedt het NAi vanaf 23 oktober aandacht aan de geschiedenis en actualiteit van de stad in centraal en Oost Europa. Collage Europa maakt deel uit van ' * Thinking Forward', het cultureel programma van het Nederlands voorzitterschap van de EU.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling en manifestatie 'Collage Europa' wordt vanuit de actualiteit van de stad in Centraal en Oost Europa gekeken naar het verleden én mogelijke toekomst van architectuur, stedenbouw en openbare ruimte in dit deel van Europa.
De postcommunistische stad wordt getekend door sporen van gloriedagen uit de negentiende eeuw en het interbellum die worden afgewisseld met 'littekens' van de sovjettijd en recenter stormachtiger ontwikkelingen na de val van het ijzeren gordijn. Die gefragmenteerde en beladen werkelijkheid dient in 'Collage Europa' als basis van waaruit een verplaatsing door tijd en ruimte wordt ondernomen. Met onder andere foto's van Jannes Linders en Korrie Besems, gemaakt tijdens de recente reis van het Fonds BKVB en de serie 'The K67-kiosk shots' wordt de veelzijdigheid van de stad zichtbaar gemaakt. De K67 is een modulaire kiosk die in veel Oost-Europese steden het straatbeeld bepaalde.

Drie historische fragmenten
De tentoonstelling toont en onderzoekt vervolgens een aantal unieke en herkenbare ontwikkelingen en tradities die de recente geschiedenis van de regio hebben voortgebracht. Hierbij komen drie bepalende historische fragmenten aan de orde: het modernisme uit het interbellum, de paradestraten van de sovjets en de seriematig geproduceerde Plattenbau. (massa woningbouw in buitenwijken) De omgang met dit culturele erfgoed en de realiteit van de stad dienen vervolgens als opstap naar een volgend deel van de tentoonstelling. Daarin wordt licht geworpen op de verschillende houdingen van hedendaagse ontwerpers die de nabije en toekomstige metamorfose van de stad en de regio zullen bepalen.

Manifestatie
Gedurende de ruim twee maanden waarin Collage Europa plaatsvindt, zal het NAi platform van gedachtevorming, activiteiten en bijeenkomsten zijn.

Tijdens een tweedaags symposium wordt verder ingegaan op de geschiedenis en de ontwikkelingen in Oost- en Midden- Europa. Hiervoor werkt het NAi samen met het fonds BKVB, BAVO research en stichting Architecturalia. Daarnaast vinden er diverse lezingen en een filmprogramma plaats.
Tijdens 'Collage Europa' zullen tevens twee nieuwe publicaties en een nieuw Europees architectuurtijdschrift worden gepresenteerd.

Deze manifestatie is mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ING en door sponsor Inbo. Andere samenwerkingspartners rond Collage Europa zijn: Young European Architects (YEA), Het European forum for Architectural Policies en NAi Uitgevers.
Collage Europa is onderdeel van * Thinking Forward, het cultureel programma in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie 2004. Het programma bestaat uit vele tientallen voorstellingen, tentoonstellingen, concerten en seminars in Nederland en in de tien nieuwe lidstaten van de EU. * Thinking Forward is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is ontwikkeld in opdracht van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en de Mondriaan Stichting.

* Collage Europa van 23 oktober 2004 tot en met 2 januari 2005 in het Nederlands Architectuurinstituut

* Symposium Collage Europa: "Tussen individualiteit en massaliteit" 11 en 12 november 2004

* Lezingen inclusief filmprogramma: 30 oktober, 20 november en 11 december in het NAi.

Collage Europa maakt deel uit van * Thinking Forward, Cultureel programma in het kader van het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie en wordt mede mogelijk gemaakt door:

ING Real Estate , Hoofdsponsor

Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten, Sponsor.

Het algemene programma van * Thinking Forward wordt financieel ondersteund door:

Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten

EU2004.NL

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Collage Europa

NAi persbeelden