Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, 15 oktober 2004

Uit de brand
Brandweer in het Nederlands Openluchtmuseum
In het weekend van 23 en 24 oktober staat de brandweer centraal in het Nederlands Openluchtmuseum. De Stichting Historisch Brandweermaterieel verzorgt demon-straties en er wordt voorlichting gegeven worden door Hulpverlening Gelderland Midden.

Als er tegenwoordig brand is, dan is de brand-weer in een mum van tijd ter plaatse dankzij de snelle communicatie- en vervoer-middelen die we tegenwoordig hebben . Met de brand wordt korte metten gemaakt door moderne blus-methoden. Vroeger voerde de brandweer een ongelijke strijd tegen de `rode haan'. Men riep luidkeels `brand' waarna alle burgers in de rij gingen staan om emmers water aan elkaar door te geven. Dat waren houten emmers die, een-maal nat, loodzwaar werden. Aan de brand zelf werd nauwelijks aandacht geschonken. De middelen en tactieken om het vuur te bestrijden schoten daarvoor ernstig te kort. Het blussen van de brand was zo een haast onmogelijke klus. Gelukkig vindt de Nederlander Jan van der Heijden in 1652 de slangenbrandspuit uit, waardoor het blussen een stuk efficiënter gaat.

Wezen aan het werk: demonstratie 1919 (van 11.30 tot 12.30 en van 15.00 tot 16.00 uur)
Er breekt `brand' uit op de Scheepswerf in Marken. Het is 1919 en de kinderen uit het nabijgelegen weeshuis rennen als een gek op de brand af en beginnen de brand teblussenmetdebrandspuit.Alsnelisook de brandweer met de paardgetrokken handspuit ter plaatse en als ook de stoombrandspuit van de zuivelfabriek arriveert, wordt het karwei in een wip geklaard.

De ladder op: demonstratie 1936
(van 13.30 tot 14.30 uur)
Na een zware oefening in 1936 blussen de Arnhemse `blusbroeders' nog enkele binnen-brandjes in het café. De ladderwagen en de autospuit staan buiten geparkeerd. Dan wordt krijgt de kroegbaas bericht dat er brand woedt in de Witte boerderij verderop in het dorp. Met loeiende sirenes en bellen spoeden ze zich naar de brand. Dankzij de goede oefening, wordt snel het sein `brand meester' gegeven.

Dat uniform past ons allemaal
Op het grote plein na de entree kunnen kinderen zich verkleden als brandweerman/vrouw en zo op de foto. Ook bewondert u hier prachtig historisch brandweermaterieel.

Op zondag 24 oktober wordt door Hulpverlening Gelderland Midden voorlichting gegeven over allerlei zaken omtrent brandpreventie, maar ook kan er in een simulatietent geoefend worden om aan een brand te ontsnappen. Ook de brand-wondenstichting geeft acte de presence met een voorlichtingsstand.

Nederlands Openluchtmuseum,
Schelmseweg 89, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl
Uit veiligheidsoverwegingen is er veel rook, maar geen echt vuur. Ook zullen de historische gebouwen in het museum niet rechtstreeks worden natgespoten.
Picture

Contact info@openluchtmuseum.nl with questions or comments regarding this site.
Copyright 2003, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, BOF Inc. (Built on Fridays). All rights reserved.