Universiteit van Amsterdam

Aankondiging Universiteit van Amsterdam


maandag 18 oktober 2004

Open Dag Sciencepark Amsterdam

Publiek ontdekt geheimen van natuurwetenschap

Het Sciencepark Amsterdam opent op zaterdag 23 oktober haar deuren om jong en oud zelf te laten ervaren wat wetenschap is. In workshops en experimenten maakt het publiek kennis met onderwerpen als water op Mars, hersenenonderzoek en de speurtocht naar aardachtige planeten in het heelal. De kennisinstellingen en -bedrijven die (inter)nationaal onderzoek doen op het gebied van de natuurwetenschappen, levenswetenschappen en informatica, waaronder de UvA, organiseren verschillende activiteiten.


Door het doen van proeven of deel te nemen aan een workshop of experiment ontdekt het publiek zelf de geheimen van natuurwetenschappelijke verschijnselen. Wat is bijvoorbeeld gammastraling, waar komt het vandaan en welk effect heeft het op ons? Of hoe zou water de oppervlakte van de planeet Mars gevormd kunnen hebben? Daarnaast kan het publiek een kijkje nemen in diverse onderzoekslabs, bijvoorbeeld op de afdeling Microscopie waar de werking van de cel wordt bestudeerd of bij de afdeling Neurobiologie waar een hoogleraar echte mensenhersenen laat zien en uitleg geeft over onze brein. Tevens kan het publiek even terugkeren in de collegebanken voor een lezing over bijvoorbeeld de keerpunten in de natuurwetenschappen, planeten bij andere sterren of over de ontdekkingen bij het 50 jaar bestaande onderzoekscentrum CERN.

Kinderuniversiteit

Jonge onderzoekers vanaf 4 jaar doen nieuwe ontdekkingen aan de Kinderuniversiteit van Amsterdam en ontvangen na afloop een echte bul. In de kinderlezing Wat stinkt daar zo? worden reuk en smaak onder de loep genomen en met kindertheater Eureka! wordt een natuurkundige ontdekkingsreis gemaakt. Experimenteren kan ook tijdens de Jonge onderzoeker-rondleiding van AMOLF: schilderijen onderzoeken, een vergrote haar bekijken of de kracht van supermagneten ontdekken. In de Pretlabs kunnen kinderen hun eigen deurbel of discobroche maken. Daarnaast zien de winnaars van de SARA-tekenwedstrijd rondlopen in je eigen tekening hun eigen creaties tot leven komen in een virtuele wereld.

Deelnemende instituten en bedrijven zijn: FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF), Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge Energiefysica (NIKHEF), SARA Reken- en Netwerkdiensten, Wetenschap en Technolo-gie Centrum Watergraafsmeer N.V. en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam en haar onderzoeksinstituten.

De open dag vindt plaats in het kader van de Nationale Wetenweek, een initiatief van Stichting Weten.


Datum/tijd: zaterdag 23 oktober 2004, 12.00 - 17.00 uur


Locatie: Sciencepark Amsterdam, Kruislaan 300 - 419, Amsterdam

Toegang: Gratis. Er worden pendelbussen ingezet om de bezoekers kosteloos

Meer informatie zie: http://www.scienceparkamsterdam.org/