Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 21 oktober 2004

Collage Europa
Architectuur en stedenbouw van de Oost-Europese stad in beweging

Tentoonstelling in Zaal 1 van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
23 oktober tot en met 2 januari 2005

Hoe verandert het 'vrije' kapitalisme de stedenbouw en architectuur in Oost-Europa, nu de straten er niet meer worden gesierd door Lenin, maar door Nokia? Dat is een van de vragen die aan de orde komen tijdens het symposium dat op 11 en 12 november van 10.30 tot 18.00 uur wordt gehouden in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Het symposium 'Architectural Dialoge, The reality of European Cities in East and West' maakt deel uit van de manifestatie Collage Europa waarvan de bijbehorende tentoonstelling op 23 oktober wordt geopend. Daarnaast is er ook een filmprogramma samengesteld. Collage Europa maakt deel uit van ' * Thinking Forward', het cultureel programma van het Nederlands voorzitterschap van de EU. De tentoonstelling Collage Europa, die op zaterdag 23 oktober opengaat is tot 2 januari te zien in Zaal 1 van het NAi. Daarin wordt aandacht besteed aan de geschiedenis en actualiteit van architectuur en stedenbouw in Midden- en Oost Europa. Daarnaast vindt er op 30 oktober, 20 november en 11 december een lezingen en filmprogramma plaats.

Film en lezingenprogramma 'Montage Europa' op 30 oktober, 20 november en 11 december
Het 'Montage Europa' gedoopte filmprogramma zal plaatsvinden op drie zaterdagmiddagen. Hierin worden historische films uit Oost- en Midden-Europese landen vertoond. Aan iedere film gaat een lezing vooraf.
Zaterdag 30 oktober een lezing door de curator van het Hongaars Architectuurmuseum in Boedapest Pal Ritook. Gevolgd door de Hongaarse film 'Ido Van' uit 1989. Zaterdag 20 november geeft Prof. Drs. Francisca Bolerey, Hoogleraar aan de TU Delft een lezing en wordt 'Spur der Steine' (DDR 1966) vertoond. Zaterdag 11 december is directeur ontwikkeling van ING real estate Paul Koch te gast en zijn 'The eye and the ear' (Polen, 1938), 'Le palais de la culture' (Polen, 1992), 'Passe moi une brique' (Polen, 2002) te zien. Alle films worden integraal vertoond met een inleiding door Jord den Hollander van het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFR)

Symposium 'Architectural Dialogue, the reality of European cities in East and West' op 11 en 12 november
De ideologie van het staatssocialisme heeft diepe sporen getrokken in de openbare ruimte en de inrichting van de stad in het voormalige Oostblok. Hoe verandert het 'vrije' kapitalisme de stedenbouw en architectuur in deze landen. Welke actuele ontwerpstrategieën kunnen worden toegepast en wat zijn de verwachtingen. En is de herstructureringsproblematiek van de uitgestrekte satellietsteden vergelijkbaar met die van de naoorlogse woonwijken in Nederland? Deze en andere vragen komen aan bod in het tweedaags symposium met lezingen van architecten, architectuurhistorici en critici uit zowel West- als Midden- en Oost-Europa. Onder andere: Gideon Boie, Wolfgang Kil, Mathias Pauwel, Vincent van Rossem, Istvan Schneller, Samu Szemerey, Roemer van Toorn, Bohdan Tscherkes, Pieter Uyttenhove, Ana Maria Zahariade.

Tijdens de opening van Collage Europa op 23 oktober wordt het boek Idealen in beton, verkenningen in Midden- en Oost-Europa gepresenteerd.

Op de eerste symposiumdag op 11 november stelt Hans Ibelings zijn nieuwe architectuurtijdschrift A10 New European Architecture voor aan het publiek. Terwijl op de tweede dag op 12 november het boek Happy - Cities and public Happiness in Post-War Europe wordt gepresenteerd.

Persvoorbezichtiging mogelijk op vrijdag 22 oktober gedurende de hele dag

---

Het symposium kwam tot stand met hulp van:
Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten EU2004.NL Ministerie OCW

Collage Europa maakt deel uit van Thinking Forward , cultureel programma in het kader van het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie en wordt mede mogelijk gemaakt door:

ING Real Estate , Hoofdsponsor

Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten

Ministerie OCW

Het algemene programma van * Thinking Forward wordt financieel ondersteund door:

Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten EU2004.NL
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Collage Europa

NAi persbeelden