Gemeente Dordrecht


Buurten fleuriger en veiliger in Wielwijk en Crabbehof

De komende weken gaan verschillende (groen-)acties in Wielwijk en Crabbehof van start, onder de titel "Groen aan zet", waarbij de gemeente en haar partners samen met bewoners werken aan de leefbaarheid in de wijken.

Bij Groen aan zet gaat het om het verbeteren van stukken groen in de wijken, op aangeven van bewoners. De afgelopen tijd heeft Stadswerken in samenwerking met de opbouwwerkers in de wijken vele contacten gelegd met actieve bewoners. Daar is een tiental voorstellen uit gekomen. Volgens die voorstellen wordt op zes plekken in Wielwijk de huidige beplanting gerooid en vervangen door fleurige laagblijvende heesters, naar keuze van de bewoners. Daardoor moeten die buurten niet alleen aantrekkelijker, maar ook veiliger worden. In één van die buurten speelde nog een ander, hardnekkig probleem: al enkele jaren klagen omwonenden van het binnenterrein achter de Piet Heynstraat / De Rijpstraat over voetballende hangjongeren. Na intensief overleg met beide groepen is hiervoor een oplossing gevonden: de jongeren kalefateren hun hangplek in het Wielwijkpark op, de gemeente breidt het basketbalveld in het park uit met voetbaldoelen en ballenvangers; door het aanbrengen van fleurige beplanting op het binnenterrein is voetballen daar niet meer mogelijk. Gisteravond waren de jongeren hun hangplek in het Wielwijkpark al aan het schilderen; morgen (zaterdag) gaan zij daar vanaf 14.00 uur mee door.

In Crabbehof wordt ook een tiental plekken aangepakt, terwille van de overzichtelijkheid en veiligheid. Achter de Hugo van Gijnweg ligt bij de Vliegenstraat een terrein dat zich uitstekend leent als binnentuin / ontmoetingsplek. Iets zuidelijker, tussen de Hugo van Gijnweg en de Colijnstraat, is een groter gebied beschikbaar voor een aantrekkelijke herinrichting, in samenwerking met de vereniging van huiseigenaren. Op het Wiardi Beckmanplantsoen willen de omwonenden een ontmoetingsplek creëren; op woensdag 27 oktober geven zij met het planten van bloembollen het startsein voor het hele project Groen aan zet. Tenslotte ligt er een voorstel om op het schoolplein aan de Ruijs de Beerenbrouckweg / Aalbersestraat een voetbalveldje aan te leggen, met gelijktijdige verbetering van het omliggend groen.

Los van de actie door de hangjongeren (zaterdag 23 oktober, Wielwijkpark, 14.00 uur) en het bollen planten op het Wiardi Beckmanplantsoen (woensdag 27 oktober, 13.30 uur) door bewoners en wethouder Bas van der Zwaan wordt er de komende week nogmaals met vele groepen omwonenden overlegd, waarbij de bewoners zelf de beplanting kunnen kiezen en kunnen reageren op de verbetervoorstellen.

Na verwerking van de opmerkingen, gaat in Wielwijk begin november de spa de grond in; in Crabbehof ongeveer twee weken later.