Gemeente Moerdijk


BIJDRAGE VOOR "KEEP THEM ROLLING"

De vereniging Keep them Rolling wil ter herdenking van 60 jaar bevrijding van West-Brabant een tocht houden met historisch legervoertuigen. De colonne rijdt onder meer door de gemeente Moerdijk. Het college heeft besloten 1.512,40 bij te dragen aan het evenement.

De vereniging wil de herdenking van de bevrijding door de Amerikaanse 104^e Infanteriedivisie The Timberwolves houden op zaterdag 23 oktober 2004. Er is een aantal veteranen aanwezig. Een colonne van maximaal 200 legervoertuigen trekt via de kernen Rucphen, Schijf, Zundert, Rijsbergen, Etten-Leur, Sprundel, Sint Willebrord, Oudenbosch, Standdaarbuiten en Zevenbergen naar het industrieterrein Moerdijk. Het is de route die destijds ook door de Timberwolves is gevolgd.

De verkeersveiligheid tijdens de doortocht van de colonne is in handen van de KLPD. De coördinatie ligt bij dhr. A. Schouw van deze dienst in Rucphen. Met de plaatselijke politie moet nog overleg worden gevoerd over de gekozen route. Hierbij moet ook worden bekeken of de colonne door het centrum van Zevenbergen kan worden geleid om zoveel mogelijk burgers in de herdenking te betrekken.

De organisatie hoopt veel burgers te betrekken bij deze herdenking. In de huis-aan-huisbladen wordt de tocht aangekondigd. In onze gemeente worden in de kern Standdaarbuiten een tweetal grote fotos geplaatst van de situatie bij de bevrijding. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op de diverse oranjeverenigingen in de gemeente om tijdens de herdenkings-tocht actief te zijn. Gedacht kan worden aan straatversiering en het uitdelen van vlaggetjes.

De organisatie denkt nog na over het gelijktijdig laten plaatsvinden van een vlucht door een Mitchel bommenwerper over het gebied. Hiervoor worden nog sponsors gezocht en wordt geen beroep gedaan op de gemeente voor een bijdrage. Voor de historische tocht zijn de kosten, na aftrek van de sponsorinkomsten, begroot op 7.562,00. De vijf betrokken gemeenten betalen ieder een vijfde deel.