Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Alphen aan den Rijn, september 2004

Groots Stripboekenfestival op 23 & 24 oktober aanstaande

in Archeon - Alphen aan den Rijn

Na het grote succes van vorig jaar worden dit jaar voor de tweede keer in Archeon, in samenwerking met het Stripschap, De Nationale Stripdagen, een groots stripboekenspektakel met aandacht voor de strip in al zijn vormen, gehouden.

Er zijn tal van activiteiten zoals een uitgebreide stripboekenmarkt, een ruilbeurs, exposities, signeersessies, een lookalike wedstrijd en natuurlijk de uitreikingen van de Stripschapsprijzen van 2004.

Activiteiten
Op de grote stripveiling worden speciale en zeldzame illustraties en strips geveild. Daarnaast is er ook een speciale veiling voor een goed doel. De expositie over "35 jaar Stripdagen" vertelt het verhaal over het ontstaan van de Stripdagen. Mensen beelden hun favoriete Stripheld uit in de 'Striphelden lookalike wedstrijd'. In de diverse standjes zullen veel bekende stripacteurs acte de présence geven en hun werk signeren.

Stripschapsprijs

Het Stripschap, dat in 1967 als Nederlands centrum voor belangstellenden in strips werd opgericht, organiseert al meer dan vijfendertig jaar activiteiten ter promotie van het beeldmateriaal waaronder de Stripschapsprijs. De Stripschapsprijs, de belangrijkste stripprijs in Nederland, wordt sinds 1974 jaarlijks aan een Nederlandse stripmaker voor zijn gehele oeuvre toegekend. Naast de Stripschapsprijs, reikt het Stripschap ook prijzen uit voor de beste albums van het jaar en de 'P.Hans Frankfurtherprijs' voor bijzondere verdiensten. De Stripschapsprijs wordt dit jaar voor de dertigste maal uitgereikt!

Binnenlandse stripmakers
Tijdens de Stripdagen zijn vele Nederlandse stripmakers aanwezig, waaronder Jan Kruis, Martin Lodewijk, Dik Bruynesteyn, Bert Bus, Jesse van Muylwijck, Gerrie Hondius, Eric Heuvel, Peter de Wit, Henk Kuijpers, Hein de Kort, Gerrit de Jager en Robert van der Kroft. De meeste Nederlandse stripuitgeverijen presenteren tijdens het festival hun nieuwste albumtitels. Daaronder een paar zeer opmerkelijke nieuwe albums van Dick Bos, Jan, Jans en de kinderen, Agent 327, Storm, Claire en Bob Evers.



Ingezonden persbericht