Time : 12:46:47 PM
Date : Saturday, October 23, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

Twee met aviaire influenza besmette vogels afkomstig uit Thailand onderschept op de luchthaven van Zaventem De politie- en douanediensten van de luchthaven van Zaventem hebben op 18 oktober van dit jaar voorkomen dat twee roofvogels, afkomstig uit Thailand, ons land werden binnen gebracht. Een persoon trachtte de vogels illegaal het land binnen te brengen. De controlediensten stelden vast dat de betrokkene de vogels verborg in zijn bagage en namen de dieren in beslag. De actie van deze diensten is een onderdeel van de verstrengde controle op het reizigersverkeer afkomstig uit Zuid-oost Azië. De import van vogels vanuit Zuid-oost Aziatische landen, waaronder Thailand, is strikt verboden door de Europese Unie naar aanleiding van de epidemie van aviaire influenza in dit gebied, die ook slachtoffers maakte onder de bevolking.

De roofvogels werden overgemaakt aan de grens inspectie post van het Federaal Voedselagentschap, die bevoegd is voor de controle op de invoer van levende dieren. Beide vogels werden onderzocht. Ze vertoonden geen ziektetekenen maar werden geëuthanasieerd en voor onderzoek overgemaakt aan het CODA (het diagnoselabo voor aviaire influenza bij dieren in België). Op 22 oktober werd het analyseresultaat bekend. Beide vogels werden positief bevonden op aviaire influenza. De virusstam die werd gedetecteerd is de stam H5, het griepvirus dat momenteel grote problemen veroorzaakt in Zuid-oost Azië.

Op basis van het analyseresultaat traceerde het FAVV onmiddellijk alle andere vogels die in de grens inspectiepost verbleven hebben sinds 18 oktober. Twee papegaaien die zich in hetzelfde lokaal als de positieve vogel bevonden worden geëuthanasiëerd. Een zending vogels die zich nog in een quarantainecentrum in België bevond werd geblokkeerd. Een zending andere vogels was ondertussen al doorgevoerd vanuit naar andere quarantainecentra in Nederland en Rusland via Tsjechië. De betrokken landen worden op de hoogte gebracht.

De bevoegde diensten van de EU Commissie werden onmiddellijk ingelicht over de vaststelling. Aangezien de betrokken vogels niet buiten de erkende quarantaine inrichtingen verbleven, heeft deze diagnose van aviaire influenza geen enkele invloed op de gezondheidstatus van de Belgische pluimveestapel.

Ook de medische bewakingscel van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid werd ingelicht. Alle personen die met de positieve dieren in aanraking kwamen worden momenteel geïdentificeerd. Het gaat over de betrokken reiziger en over medewerkers van de politie en van het voedselagentschap. Zij zullen worden gecontacteerd en onderzocht om een menselijke besmetting uit te sluiten.

Dit incident bewijst dat de hoogste waakzaamheid geboden is om de insleep van het virus in ons land te voorkomen. Voor alle reizigers die komen uit de verdachte contreien gelden nog steeds zeer strikte voorzorgsmaatregelen. Informatie over de maatregelen is beschikbaar op volgende website:
Een zending andere vogels was ondertussen al doorgevoerd vanuit naar andere quarantainecentra in Nederland en Rusland via Tsjechië. De betrokken landen worden op de hoogte gebracht
http://www.favv-fsca.fgov.be/portal/page?_pageid=34,67464&_dad=portal &_schema=PORTAL

Contactpersonen:

·Voor het FAVV ...
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65


·Voor de bewakingscel van de FOD Volksgezondheid ... Dr Heyligers 0477 22 46 82

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR