Politie Friesland

Politieberichten van 22/10(13.00 uur) t/m 23/10 (12.00 uur)

Fryslân 23-10-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Franeker: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 13.30 uur werd in een supermarkt aan de Ockingahiem een strafrechtelijk minderjarige verdachte aangehouden. Hij had een leeg krat weggenomen en wilde bij de flessenautomaat het statiegeld innen. Afgehandeld via HALT. Aangifte werd gedaan door een 30-jarige inwoner van Franeker.

Heeg: brandstichting
Vrijdag omstreeks 02.45 uur werd melding gemaakt van een brand bij een restaurant en discotheek. Bij een zij-ingang werden scherven gevonden en een fles. Kennelijk heeft men de fles als brandbom gebruikt. De hoofdingang van de discotheek heeft even in brand gestaan. Aangifte werd gedaan door een 35-jarige inwoner van Heeg. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Harlingen en Leeuwarden: gordelcontrole
Vrijdag tussen 0800 uur en 17.00 uur werd een gordelcontrole gehouden aan de havenstraat in Harlingen en het Zuidvliet in Leeuwarden. 57 keer gordel, 4 keer niet handsfree bellen en 1 snelheid. Bestuurder reed 82 km terwijl 50 is toegestaan. En 1 keer geen geldige APK.

Heerenveen: openlijke geweldpleging
Vrijdag omstreeks 16.10 uur vond een vechtpartij plaats op het Burgemeester Kuperusplein. Een 20-jarige inwoner van Heerenveen was samen met zijn vriendin in een winkel en trof daar een aantal personen. Een daarvan herkende hij als degene die een deuk in zijn auto had getrapt. Er ontstond een woordenwisseling en een worsteling. De eigenaar van de zaak duwde de personen naar buiten en op straat ging de worsteling verder. Op een gegeven moment verdween het groepje in een auto. Op het Molenplein werden de personen aangetroffen en vier personen zijn aangehouden, een strafrechtelijk minderjarige uit Leeuwarden, een 18-jarige inwoner uit Leeuwarden, een 20-jarige inwoner uit Akkrum en een 18-jarige inwoner uit Franeker. Ze zijn overgebracht naar het bureau. Openlijke geweldpleging zal hun ten laste gelegd worden.

Oosterwolde: eenvoudige mishandeling
Vrijdag omstreeks 16.05 uur zat een 36-jarige inwoner van Oosterwolde aan de leestafel in de bibliotheek aan de Groote Singel. Een vrouw kwam erbij zitten en plotseling gaf de 36-jarige de vrouw een paar rake klappen in het gezicht. Hierbij kwam zij ten val. De vrouw, een 60-jarige inwoonster van Haule kende de man in het geheel niet. Na de mishandeling verliet de 36-jarige de bibliotheek en kon even later in de Kringgreppelstraat worden aangehouden en overgebracht naar het bureau. In een vlaag van verstandsverbijstering had verdachte de vrouw mishandeld.

Oentsjerk: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 16.30 uur kwam een 30-jarige automobilist uit Dronrijp uit de uitrit van Stania State aan de Rengersweg. Een 25-jarige bromfietser reed over fietspad van de Rengersweg, gaande in de richting Aldtsjerk en kreeg geen vrije doorgang van de automobiliste om de Rengersweg op te rijden. Hierdoor kwam hij ten val en werd per ambulance overgebracht naar MC L Zuid.

Harlingen: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 17.20 uur werd op de Heiligenweg een 57-jarige snorfietser gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 655 ug/l.

Drachten: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 17.00 uur werd een 33-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. In een supermarkt had hij levensmiddelen weggenomen voor een bedrag van ongeveer 8,-

Burgum: caravan uitgebrand
Vrijdag omstreeks 18.45 uur is op een braak liggend terrein aan de Frisiasingel een caravan uitgebrand. Men had de caravan daar geplaatst als mogelijke hangplek voor jongeren. Twee strafrechtelijk minderjarige meisjes hadden een sigaret aangestoken en met de lucifer wat rommel in brand gestoken, De smeulende troep hebben zij in de caravan gegooid en zijn daarna vertrokken. Even later stond de caravan in lichte laaie. Brandweer heeft de zaak geblust.

Opeinde: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 19.35 vond op de Rijksweg A31 nabij Opeinde een aanrijding plaats. Een 63-jarige automobilist uit Norg en een 52-jarige vrachtautobestuurder uit Ee reden achter elkaar over genoemde weg. Op een gegeven moment botst de 63-jarige tegen de achterzijde van de 52-jarige. Door de aanrijding viel de verlichting van de 63-jariie uit en bleef op het wegdek staan. Kort hierop werd de 63-jarige aangereden door een 41-jarige bestuurder uit Assen, die in een bestelbus reed. Na de botsing belandde de 63-jarige in de rechterberm. Per ambulance is de 63-jarige met beenbreuken overgebracht naar Nij Smellinghe. De Verkeers Ongevallen Analyse heeft de zaak in onderzoek. Door de brandweer is de 63-jarige uit zijn auto gehaald.

Leeuwarden: belediging politieambtenaar
Vrijdag omstreeks 22.10 uur werd op het Cambuurplein een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. Hij werd aangehouden voor baldadigheid, opruiing en belediging.

Harlingen: twee autoinbrekers aangehouden
Vrijdag omstreeks 23.15 uur werd een strafrechtelijk minderjarige en een 18-jarige, beiden uit Harlingen aangehouden op de Zuiderhaven. Een derde persoon wist te ontkomen. Er waren drie autos opengebroken. Een autoradio was weggenomen. Getuige van de inbraken was een 50-jarige inwoner van Harlingen.
Bij de fouillering van de 18-jarige werd een kleine hoeveelheid weed aangetroffen. Hij deed hier vrijwillig afstand van. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Goutum: eenvoudige mishandeling
Zaterdag omstreeks 00.05 uur werd op het Waagplein in Leeuwarden een tweetal strafrechtelijk minderjarige aangehouden voor eenvoudige mishandeling. Zij hadden zonder enige aanleiding een aantal fietsers geslagen en geschopt. Dit was gebeurd op de Van Harinxmaweg en bij de skatebaan aan de Jonkersleane.
De twee overgebracht naar het bureau. Een nader onderzoek zal nog plaatsvinden.

Grou: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.54 uur werd op de Oostergostraat een 45-jarige automobiliste uit Grou gecontroleerd. Zij had gedronken. Op het bureau blies zij 270 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur.

Leeuwarden: openlijke geweldpleging
Vrijdag omstreeks 23.00 uur werd melding gemaakt van een bedreiging van twee personen met een mes contra een meisje Naar aanleiding van een opgegeven signalement konden in de omgeving Groenesterpad twee jongens worden aangehouden, een 23-jarige inwoner uit Leeuwarden en een 23-jarige inwoner uit Burgum.In winkelcentrum Lieuwenburg hadden de twee openlijke geweldpleging gepleegd met een ander groepje. Hierbij hoorde aangever en een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden. De ketting van de 17-jarige werd vernield. Er zou ook geslagen zijn. Een onderzoek volgt.

Leeuwarden: belediging
Zaterdag omstreeks 02.00 uur werd op de Nieuwestad een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging tegen een politieambtenaar.

Leeuwarden: bedreiging
Zaterdag omstreeks 03.25 uur werd op de Nieuwestad voor een dancing een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij had de portier, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden, bedreigd. De 19-jarige was helemaal door het lint. Na aanhouding werd de verdachte overgebracht naar het bureau.

Drachten: openlijke geweldpleging
Zaterdag omstreeks 03.30 uur werden op de Zuidkade een 26-jarige inwoner van Drachten en een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. De twee waren uit een discotheek gezet en waren het hiermee niet eens. Ze reageerden dit af tegen een 33-jarige inwoner en een 27-jarige inwoner, beiden uit Boelenslaan. Deze twee stonden gewoon voor een winkel. Ze zijn geschopt en geslagen.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.00 uur werd op de Wederik een 21-jarige automobilist uit Joure gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 420 ug/l. Daar dit de vierde keer was in korte tijd is tevens zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Zaterdag omstreeks 09.25 uur werd in een drogisterij aan de Nieuwestad een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Gisteren was zij betrapt in de winkel voor winkeldiefstal en wilde nu haar gram halen. Zij mishandelde nu twee medewerksters, een 55-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 36-jarige inwoonster van Stiens. Zij trok hen aan de haren, schopte en sloeg hen. Na de aanhouding werd zij overgebracht naar het bureau.