Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlandse Euregio-schakers heer en meester in Wijchens Kasteel

Het Euregio-schaakevenement dat zaterdag 23 oktober jongstsleden in 'Het Wijchense Kasteel' werd gehouden, kende een duidelijke winnaar. Het Nederlandse schaakteam versloeg het Duitse team afgetekend met 48 30. Deze eindstand kon opgemaakt worden nadat alle 78 partijen gespeeld waren.

In de bijzondere ambiance van Het Kasteel kon Nederland rekenen op de steun van de Wijchense Burgemeester Noordewier. Hij was het die de eerste aanzet gaf tot deze glorieuze overwinning. Voordat de partijen van start gingen verrichte hij namelijk de eerste zet op bord 1. De paardzet van Noordewier was geen blunder, want ook Kasteelvoorzitter Willem van Berkel opent zo regelmatig zijn partijen.

De Nederlandse afvaardiging bestond deze dag uit schakers van verenigingen uit de Euregio-gemeenten Nijmegen, Mook, Beneden-Leeuwen, Millingen, Groesbeek en Wijchen. Voor het Duitse team waren de schakers uit Euregio-plaatsen Kleve, Kranenburg, Emmerich, Uedem, Wyler en Zyflich naar Wijchen gekomen. De Wijchense schaakvereniging Het Kasteel heeft dit jaarlijkse vriendschappelijke schaakevenement kunnen organiseren dankzij de financiële steun van de Euregio Rijn-Waal, de gemeente Wijchen en sponsor Giesbers Vastgoed BV. De traditionele jaarlijkse Euregio-schaakwedstrijd wordt sinds 1990 afwisselend gehouden in Nederland of Duitsland. De laatste 4 edities werden steeds door het Nederlandse team gewonnen.

Tegelijkertijd werd er in Zaal Sterrebos een Internationaal Jeugdschaaktoernooi gespeeld. In de A-groep eindigden Jasper Bons (Groesbeek) en Roy van de Hatert (Nijmegen) allebei op de 1e plaats met 5 punten uit 6 partijen. De extra beslissingspartij werd gewonnen door Jasper Bons, zodat hij de eerste prijs mee naar huis mocht nemen. Op de 3e plaats eindigde Yannick Wouters (Nijmegen) met 4½ punt. De hoogst geëindigde Wijchense jeugdschaker werd Job Geerligs met 2½ punt.
In de B-groep (tot 12 jaar) werd Ralf Marquardt (Duitsland) winnaar met 5 punten uit 6 partijen. De Wijchense jeugdspelers Bram van de Kamp en Boudewijn Maat eindigden in deze categorie respectievelijk op de 2e en 3e plaats met 5 punten. Zij hadden echter iets minder weerstandspunten behaald dan de winnaar.

De Wijchense burgemeester Noordewier zet het witte paard. Kasteelvoorzitter Willem van Berkel kijkt goedkeurend en kopman van het Nederlandse team Luc de Ruijter (Groesbeek) wacht het rustig af.


---

Sokolov wint Kroongroep Essent Toernooi

Ivan Sokolov heeft de Kroongroep van het Essent Toernooi met overmacht gewonnen. Eén ronde voor het einde was hij al verzekerd van de eindzege, na winst op Daniel Stellwagen. In de zesde en laatste ronde speelde Sokolov met zwart remise tegen Magnus Carlsen. Sokolov bereikte een eindspel met een pion meer, maar moest vanwege zijn slechte loper toch in remise berusten.

De Open Groep werd een prooi voor Gurevich en Zhang. Beste Nederlander met een gedeelde derde plaats werd de pas 14-jarige Wouter Spoelman. Hij bekroonde een uitstekend toernooi met een overwinning op de Oekraïnse grootmeester Brodsky. Marc Erwich en Michiel van Wissen behaalden beiden een IM-norm. Erwich, die zijn derde norm scoorde, kan de IM-titel tegemoet zien wanneer zijn rating minimaal 2400 is. Voor Van Wissen is het de eerste IM-norm

Meer informatie, alle uitslagen en partijen op de website van het toernooi.

---