Gemeente Oss


5/10/2004 - Waterkaravaan meert aan in Oss!

Op zaterdag 24 oktober meert De Waterkaravaan aan in Oss. Bezoekers van de manifestatie kunnen via diverse wateractiviteiten te weten komen hoe zij zelf op heel eenvoudige wijze een flinke bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de waterkwaliteit en vermindering van de wateroverlast. De Waterkaravaan is een landelijke manifestatie van een groot aantal natuur- en milieuorganisaties. Zij varen met een schip door Nederland en organiseren in verschillende steden activiteiten op het gebied van duurzaam en bewust omgaan met water. De Waterkaravaan komt naar Oss als start van de inspraakprocedure van het gemeentelijk waterplan. Het waterplan ligt ter inzage van 21 oktober tot 10 november.

Waterplan
In het gemeentelijk Waterplan staat beschreven wat de gemeente Oss met haar water in de bebouwde omgeving wil bereiken. Belangrijke onderwerpen zijn de beleving van water, de inrichting van waterpartijen, het afkoppelen van regenwater van het riool en de samenwerking tussen de waterpartners.

Publieksdag
Op 24 oktober is er een publieksdag voor alle geĂŻnteresseerden. Iedereen die wil weten hoe schoon het water in hun buurt is, wat ze wel en niet door de gootsteen mogen spoelen en waarom een regenton in de tuin zo belangrijk is voor het milieu, vindt antwoord op hun vragen bij De Waterkaravaan, aldus Annemarie ter Schure, organisator van De Waterkaravaan. Het programma is heel gevarieerd: mensen kunnen op ons schip hun eigen sloot- of vijverwater testen, de watermarkt bezoeken waar ook een theatergroep optreedt en er zijn diverse leuke wateractiviteiten en spelletjes voor kinderen. Daarnaast is er veel aandacht voor alle maatregelen die burgers zelf kunnen nemen om bewust en duurzaam om te gaan met water.

Waterkaravaan
De Waterkaravaan vaart in oktober door Nederland en zal aanmeren in Lelystad (2 oktober), Groningen (9 oktober), Den Bosch (16 oktober) en Oss (24 oktober). De Waterkaravaan sluit aan bij de overheidscampagne Nederland Leeft met Water en is een project van: Stichting Reinwater, de Brabantse Milieufederatie, IVN, Stichting Natuur en Milieu, NAJK, NVVS, Stichting de Noordzee, de Waddenvereniging en het VBIJ. De Waterkaravaan wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Vrom, Nederland Leeft met Water, Stichting DOEN en het KNHM.

Meer informatie over de waterkaravaan kunt u vinden op www.waterkaravaan.nl
. U kunt uw vragen ook mailen naar water@oss.nl .

Bezoek de boot van de waterkaravaan De boot van de waterkaravaan legt aan in de Osse haven op 21 oktober. Aan boord van de boot kunnen bezoekers alles leren over duurzaam watergebruik in en om het huis. Van 21 oktober tot en met 23 oktober is het mogelijk de boot met groepen te bezoeken. U kunt zich hiervoor aanmelden door te mailen naar water@oss.nl of te bellen met het Milieusteunpunt Oss

Presenteer uw organisatie tijdens de waterkaravaan Op de publieksdag van 24 oktober wordt een watermarkt georganiseerd. Organisaties en bedrijven die hun wateractiviteiten willen presenteren tijdens deze dag kunnen contact opnemen met het Milieusteunpunt Oss, telefoon 627376.