Gemeente Roermond

Jan Martens - een overzicht
---

---

Het werk van Jan Martens

Jan Martens is al meer dan 40 jaar kunstenaar. Hij neemt je in zijn werk mee op een reis door verschillende culturen. De Byzantijnse overdaad aan kleur en de weelderige ornamentiek van de Arabische en Perzische cultuur komen in zijn werk terug. Uit de Japanse cultuur ontleent hij de aandacht voor beheersing en een ingehouden intensiteit. Martens hanteert een rijke beeldtaal. Thema's en motieven markeren periodes en ontwikkelingen in het werk van Jan Martens. Toch is de onderlinge samenhang in zijn omvangrijke oeuvre nog opvallender. Vanaf het begin is hij geraakt door de Pop-Art en de materieschilderkunst. Alledaagse voorwerpen spelen in deze kunstopvattingen een overheersende rol. Dit is terug te zien in Martens' werk. In zijn schilderijen verwerkt hij objecten. Bovendien maakt hij assemblages en installaties. Deze werkwijze komt in zijn hele oeuvre terug.

Oeuvrecatalogus

Bij deze expositie verschijnt de oeuvrecatalogus 'Van ornament-taal naar monumentaal'. Deze rijk geïllustreerde uitgave telt 128 pagina's en staat op unieke wijze stil bij de ontwikkeling van Martens' werk door de jaren heen. Drs. Marike van der Knaap verzorgde de tekst.

Opening op zondag 24 oktober

Ridsert Hoekstra, conservator van het Stedelijk Museum Roermond, vertelt over de expositie. Ernest Van Buynder, voorzitter Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MUHKA), gaat in op het recent werk van Jan Martens. Burgemeester Henk van Beers opent de expositie. Rik van Iersel (slagwerk) speelt met Peter Jacquemyn (contrabas) en Ad Peijnenburg (saxofoon) jazzmuziek.

Extra

Op de zondagen 31 oktober, 21 november, 5 december en 9 januari zijn er om 14.15 uur gratis rondleidingen door Ridsert Hoekstra en Jeannine Hövelings over de expositie. Zaterdag 11 december 2004 is er in het museum een feestelijke avond van 20.00 tot 23.30 uur.

Publicatiedatum: 07.10.2004 Bijgewerkt: 11.10.2004