TROS

Afdeling Communicatie

Hilversum, 20-10-2004

Televisie

PORTRET VAN EEN PASSIE

Uitzending zondag 24 oktober

Nederland 2 - 11.23 uur



DE PASSIE VAN KUNSTENAAR EVERT THIELEN

De aflevering van PORTRET VAN EEN PASSIE van zondag 24 oktober is een weerzien na vele jaren van programmamaker Job Cieraad met één van Nederlands markantste kunstenaars Evert Thielen. Sinds hun eerste ontmoeting is Thielen nationaal en internationaal bekend geworden met zijn veelluiken, waarin figuratieve kunst wordt gecombineerd met een vleugje magie.

Als kind raakte Evert in de ban van de veelluiken van de gebroeders Van Eyck. Een opleiding aan de kunstacademie leek vanzelfsprekend, maar hij kon zijn draai niet vinden tussen de experimentele stromingen en gebrek aan belangstelling voor figuratieve kunst. Hij verliet de academie en ging zelf op zoek naar de geheimen van het middeleeuwse schildersambacht. Een zoektocht die meer dan tien jaar duurde.

Toewijding, vakmanschap, discipline en liefde voor puurheid zijn aspecten die als een rode draad door deze aflevering lopen. We zien het allemaal in zijn manier van werken en op het doek terug. In zijn monumentale huis en atelier in Brugge volgen we hem bij het portretteren van twee kinderen en een jonge vrouw vanaf de eerste schetsen tot het uiteindelijke resultaat dat tentoongesteld is in het Westfries Museum in Hoorn. Ook wordt de kunstenaar gevolg bij het maken van zijn eigen verf volgens middeleeuws receptuur tot de opening van de tentoonstelling. Hier blijkt hoe groot de publieke belangstelling voor zijn werk is. Deze aflevering is een lust voor het oog met veel nooit eerder getoond materiaal van een bijzonder getalenteerd vakman!

In PORTRET VAN EEN PASSIE maakt programmamaker Job Cieraad een aantal portretten van Nederlanders die op zeer uiteenlopende terreinen hun sporen hebben verdiend. De verbindende factor vormt de passie waarmee zij hun bijzondere prestatie neerzetten. In PORTRET VAN EEN PASSIE praat Cieraad met hen over het werken en leven met deze passie.




TROS