Ingezonden persbericht

Cantanto a Neruda

Een muzikale hommage aan Pablo Neruda

ROTTERDAM, 20040923 -- Een muzikale hommage aan Pablo Neruda, met een nieuwe liederencyclus van Patricio Wang, uitgevoerd door het Ensemble Winanda del Sur en een vocaal ensemble o.l.v. Adrián van der Spoel.


Zondag 24 oktober, 15.00 uur, KIT Tropentheater, Mauritskade 63, Amsterdam.
Vrijdag 29 oktober, 20.30 uur, De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam.

De Chileense dichter Pablo Neruda (1904 - 1973) was een van de invloedrijkste auteurs van de vorige eeuw. Hij maakte van de geschiedenis en cultuur van Latijns-Amerika, van de mens en zijn dagelijks leven en van de natuur van dit continent de inspiratiebron voor een omvangrijk oeuvre, met een nog steeds geldende humanistische boodschap. Dit jaar wordt de 100ste geboortedag van Pablo Neruda gevierd. Door middel van exposities, publicaties, nieuwe vertalingen van zijn gedichten en poëzieprogramma's wordt aandacht besteed aan zijn leven en werk.

Muzikanten uit de hele wereld eren Neruda, inspirator voor talloze composities van zowel klassieke als populaire muziek. Bekende componisten als de Nederlander Peter Schat of de Griek Mikis Theodorakis hebben zich in het verleden laten inspireren door Neruda's werk. In Latijns-Amerika hebben veel vooraanstaande zangers en musici liederen op hun repertoire staan die geïnspireerd zijn op Neruda's poëzie. Het gaat om liefdesliederen en protestliederen, liederen van hoop, liederen die deel zijn geworden van een volkscultuur in rebellie. Bekende namen zoals Victor Jara, Mercedes Sosa, Violeta Parra, Inti Illimani en Quilapayun gebruikten gedichten van Neruda voor inmiddels bekende melodieën, met dezelfde kracht en overtuiging die de dichter zelf had tijdens het schrijven van zijn verzen.

In ons land werkt de Chileense/Nederlandse componist Patricio Wang aan een nieuwe liederencyclus getiteld Canciones Salvajes, geïnspireerd op gedichten van Neruda. In nauwe samenwerking met de zangeres Winanda van Vliet, komt Wang met een nieuwe hedendaagse muzikale benadering van het werk van Neruda, met vooral aandacht voor de minder bekende poëzie van de dichter. Zijn eigen voorkeur als componist voor vocale muziek heeft Wang ertoe gebracht om zijn liederencyclus te schrijven voor solist, koor en een instrumentaal ensemble. Daarmee hoopt hij nieuw spannend werk aan te reiken aan de talloze koren in Nederland.

Voor het eerste deel van het programma Cantando a Neruda is een keuze gemaakt uit liederen uit het bekende Latijns-Amerikaanse repertoire, in nieuwe arrangementen. In het tweede deel staat de nieuwe liederencyclus van Patricio Wang centraal. Alle teksten zijn van Pablo Neruda. De eerste presentatie van dit project vindt plaats op zondag 24 oktober om 15.00 uur in de grote zaal van het KIT Tropentheater te Amsterdam.

Aan de concerten in oktober wordt, naast zangeres Winanda van Vliet meegewerkt door Paul van Utrecht (gitaar), Jasper le Clercq (viool), Alvaro Pinto (gitaar), Renato Freyggang (percussie en blaasinstrumenten) en Isaac Jeldres ( basgitaar). Het vocale ensemble is samengesteld door Adrián van der Spoel, die ook de instudering voor zijn rekening neemt.

Het programma Cantando a Neruda is een project van Stichting Winanda del Sur en Stichting Dunya en is mogelijk gemaakt door de steun van de Chileense Ambassade in Den Haag, Het Nederlands Chili Instituut te Rotterdam en het Tropentheater en De Doelen.

Meer informatie: www.dunya.nl




Ingezonden persbericht