Time : 11:07:02 PM
Date : Saturday, October 23, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FOD Volksgezondheid: Persbericht betreffende de vaststelling van het vogelpestvirus bij twee ingevoerde vogels in België

Wegens het vaststellen van het vogelpestvirus H5N1 bij twee roofvogels die in beslag genomen werden door de luchthavendiensten van Zaventem na een illegale invoer uit Thailand, wijst de dienst Gezondheidsmonitoring erop dat, hoewel het risico op overdracht van dier op mens beperkt is, het aangeraden is om alle voorzorgsmaatregelen te nemen om de invoer van het H5N1 virus in Europa te vermijden.

Daarom heeft de dienst Gezondheidsmonitoring de personen die op de luchthaven in direct contact geweest zijn met deze dieren, geïdentificeerd en de opvolging van deze personen op zich genomen. Maatregelen werden genomen om de persoon die de vogels heeft vervoerd, te contacteren om de omstandigheden van het transport te verduidelijken.

Deze persoon is van Bangkok naar Wenen gereisd met de vlucht BR0061 van EVA AIRWAYS met aankomst in Wenen op 18 oktober om 5u30. Hij heeft vervolgens vlucht OS351 van AUSTRIAN AIRLINES genomen met aankomst in Brussel Nationaal op dezelfde maandag 18 oktober om 8u50. Passagiers die één van deze twee vluchten hebben genomen, worden verzocht om contact op te nemen met hun behandelend geneesheer indien zij binnen de volgende 7 dagen symptomen als gevoel van onbehagen, koorts, grieperigheid, ... zouden vertonen.

Artsen die door deze patiënten geraadpleegd worden, kunnen indien nodig alle noodzakelijke inlichtingen over de te volgen werkwijze bekomen bij de wachtdienst van de dienst Gezondheidsmonitoring van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid op het nummer 0476 605 605.

Om te antwoorden op de eventuele vragen van het publiek over vogelpest, zal een call-center geopend worden op zondagmorgen 24 oktober (van 8u00 tot 18u00) op het nummer 0800 13 550.

Reizigers worden er aan herinnerd dat de aanbevelingen die reeds eerder door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu nog steeds van toepassing zijn.

De reizigers die vertrekken naar Zuidoost-Azië, worden aangeraden om:
- ieder contact met gevogelte te vermijden en markten waarop men levend gevogelte verkoopt, steeds te vermijden,

- geen gevogelte dat niet voldoende gekookt is, rauwe eieren of eender welk product op basis van eieren dat slechts licht werd gekookt, te eten,

- strikte hygiënemaatregelen te respecteren en vooral veelvuldig handen te wassen,

- na hun verblijf geen etenswaren mee naar huis te nemen. De reizigers die terugkeren van een verblijf in Zuidoost-Azië, worden aangeraden om elk contact met gevogelte in België te vermijden gedurend 4 dagen na hun terugkeer. Indien zij alle volgende symptomen vertonen binnen de 7 dagen na hun vertrek uit Azië, worden de reizigers aangeraden om hun behandelende arts te raadplegen:
- Contact met levend gevogelte tijdens uw verblijf
- EN Koorts boven de 38°5 C

- EN Hoest

- EN Spierpijn.

Bestemd voor journalisten:
Perscontacten voor wetenschappelijk advies zijn:
Marc VAN RANST +32 (0) 475 510 158
René SNACKEN: +32 0476 847 867