Politie Gelderland-Midden

Arnhem Veluwezoom

---

Arnhem, acht aanhoudingen bij wedstrijd Vitesse - AZ
Publicatiedatum: 24-10-2004

De politie heeft gisteravond acht aanhoudingen verricht bij de wedstrijd Vitesse-AZ. De eerste aanhouding had te maken met een incident op de Korenmarkt eerder die avond. Rond 17.30 uur zaten vijf AZ-supporters in een café aan de Korenmarkt. Zij werden opgemerkt door een groep Vitesse-supporters en er ontstond een kleine vechtpartij. Bij de vechtpartij werden spullen in het café vernield. Hiervoor is later een 23-jarige Arnhemmer aangehouden. De vijf AZ-supporters zijn door de politie op de trein gezet.
Voor de wedstrijd zijn een 25-jarige Arnhemmer en een 19-jarige Arnhemmer aangehouden voor mishandeling. Zij kropen voor bij de ingang en op het moment dat daar wat van werd gezegd, bedreigden zij die persoon en gaven zij hem een klap.
Op de Oosttribune zijn een 17-jarige jongen en een 25-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Zij zaten niet op de goede stoel en op het moment dat zij daarop aangesproken werden, hebben zij geschopt en geduwd. Na de wedstrijd is een 24-jarige Arnhemmer aangehouden voor belediging van een agent en 30-jarige man uit Dieren voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Een 35-jarige man uit Elst is na de wedstrijd aangehouden voor mishandeling. Hij wordt verdacht van mishandeling van AZ-supporters die op weg waren naar hun auto.

voor nadere informatie:
Remke Weller
politie Gelderland-Midden
026 352 4315

---

Gelderland-Midden


---

Ede - vrouw bekent tientallen oplichtingen

Publicatiedatum: 24-10-2004

Een 37-jarige vrouw uit Ede heeft afgelopen week tegenover de politie bekend zich te hebben schuldig gemaakt aan tientallen oplichtingen bij benzinestations in de regio. Daarbij zou voor ruim twaalfduizend euro's aan benzine, rook- eet- en drinkwaren zijn buitgemaakt. De vrouw werd begin vorige week door de politie aangehouden na onderzoek. De feiten zouden zijn gepleegd in de maanden augustus en september. Twee andere verdachten, vrouwen van 22 en 26 jaar en plaatsgenoten van de 37-jarige, zijn eveneens bij het onderzoek aangehouden en over de zaak aan de tand gevoeld. Zij zouden de 37-jarige verdachte bij de oplichtingen steeds hebben vergezeld. De 37-jarige verdachte wist met documenten van een zorginstelling steeds aannemelijk te maken dat ze de onkosten kon declareren. Daarbij werd ook een bankpas getoond van een rekening waarmee de goederen zouden worden betaald. Op die bewuste rekening bleek echter geen geld te staan. In die periode werden diverse benzinestations in de regio, waaronder die in de gemeenten Barneveld en Ede, gedupeerd. Maar ook stations in Zeewolde, Nijkerk, Wageningen en Renkum werden aangedaan. Het onderzoek werd afgelopen vrijdag door de politie afgerond. Alle verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Justitie beslist over hun verdere lot.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Lunteren - cosmetica buitgemaakt bij ramkraak in winkel
Publicatiedatum: 24-10-2004

Bij een ramkraak in een winkel aan de Dorpsstraat in Lunteren zijn de daders aan de haal gegaan met een nog onbekende hoeveelheid cosmetica-artikelen. De ramkraak vond plaats in de vroege ochtenduren van zondag, even na vier uur. Nadat getuigen gewekt waren door het kabaal werd de politie gewaarschuwd. Die constateerde even later dat de daders met een auto de pui van de zaak hadden geramd, waarna men er met de buit vandoor had kunnen gaan. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat meer op. Op de Konijnenlaan in Lunteren troffen agenten later wel een auto aan waarmee de ramkraak vermoedelijk is gepleegd. De politie vermoedt dat de auto is gestolen, maar tot op heden is nog geen aangifte gedaan. De auto is veiliggesteld voor sporenonderzoek. De eigenaar van de winkel heeft inmiddels aangifte gedaan. Als gevolg van de ramkraak werd de gehele voorpui van de zaak vernield.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Bennekom - Edenaar gewond bij bromfietsongeval

Publicatiedatum: 24-10-2004

Bij een verkeersongeval tussen twee bromfietsers op de Brinkstraat, nabij de Bakkerstraat in Bennekom is vrijdagavond een zeventienjarige Edenaar gewond geraakt. Het slachtoffer is met vermoedelijk een hersenschudding en schaafwonden overgebracht naar het Ziekenhuis de Gelderse Vallei overgebracht. De andere bromfietser, een zeventienjarige Bennekommer was ongedeerd gebleven. Zijn duopassagier, een zeventienjarige plaatsgenoot, raakte licht gewond maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Het ongeval gebeurde even na tien uur, toen de Bennekommer vanaf de Brinkstraat de kruising met de Bakkerstraat op wilde rijden. Daarbij zou hij geen voorrang hebben verleend aan de Edenaar, die voor hem van rechts de kruising op reed. Beide bestuurders bleken onder invloed van alcohol. De Bennekommer bleek echter geen strafbare limiet te hebben overschreden. Van de Edenaar is dat nog niet vastgesteld kunnen worden: hij moest een bloedproef ondergaan.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Scherpenzeel - bewoners vatten `inbreker' in de kraag
Publicatiedatum: 24-10-2004

Bewoners van een pand aan de Berkhorst in Scherpenzeel hebben zaterdagochtend een 21-jarige man uit die plaats in de kraag gevat omdat hij kennelijk wilde inbreken. De man werd door de bewoners rond kwart voor acht overlopen. Hij zou een ladder uit de berging hebben gehaald en die vervolgens tegen de gevel hebben gezet met de bedoeling naar binnen te klimmen. Dit werd door de bewoners echter verijdeld, waarna de Scherpenzeler werd overmeesterd en aan gewaarschuwde agenten werd overgedragen. De man verklaarde later tegenover de agenten dat hij vrijdagavond na het werk naar de kroeg was gegaan. Daar had hij kennelijk zoveel gedronken dat hij zich na afloop van het cafébezoek niets meer kon herinneren. Wel verklaarde hij dat hij zich al eens eerder had buitengesloten en op dezelfde manier zijn eigen woning was binnengegaan. Wellicht als gevolg van drankgebruik had hij zich deze keer vergist in de woning. Bij de vermeende inbraakpoging was geen schade ontstaan.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld - reeks auto-inbraken Bloemenbuurt

Publicatiedatum: 24-10-2004

Bewoners van onder meer de Bloemenbuurt in Barneveld zijn zaterdagochtend opgeschrikt door een reeks auto-inbraken. De inbraken moeten volgens de politie zijn gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag. In totaal negen gedupeerden hebben zich tot op heden bij de politie gemeld voor aangifte. De auto's, waarin werd ingebroken, stonden geparkeerd op de Begoniastraat, Hortensiastraat en Korenbloemstraat. Maar ook op de Jacob Catsstraat, P.C. Hooftstraat, de Van Lennepweg en de Scherpenzeelseweg werden auto's opengebroken. De buit bestond veelal uit autoradio's. Eerder in de week, in de nacht van dinsdag op woensdag, werden er in Barneveld ook al drie auto's opengebroken. Dat gebeurde op de Vliegersvelderlaan en het Gersteland. De politie stelt een onderzoek in naar de inbraken en doet een beroep op eventuele getuigen die mogelijk iets verdachts hebben gezien dat in verband met de inbraken kan worden gebracht. Zij die meer informatie hebben kunnen bellen met 0900-8844. Daarnaast adviseert de politie vooral geen waardevolle goederen in geparkeerde auto's achter te laten. Niets erin...niets eruit, zo luidt het devies.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld - man van de weg gehaald na dronkemansrit
Publicatiedatum: 24-10-2004

Een 50-jarige automobilist uit Terschuur is in de nacht van vrijdag op zaterdag van de weg gehaald na een dronkemansrit over de autosnelweg A30, ter hoogte van Barneveld. Enkele weggebruikers waarschuwden de politie nadat ze de man al op de A28 bij Hoevelaken hevig slingerend hadden zien rijden. Daarbij zou de man volgens de getuigen enkele keren de vangrail hebben geraakt. Via de A1 zou de automobilist de A30 zijn opgedraaid. Agenten zagen kort na de melding de bewuste auto over de A30 bij Barneveld rijden en lieten de bestuurder stoppen. De man maakte een dronken indruk en wankelde zijn auto uit. De agenten hielden de man aan. In het politiebureau werd later een alcoholpromillage gemeten van ruim drie maal zoveel als is toegestaan. Voor de politie reden het rijbewijs van de man in te vorderen. Ook werd proces-verbaal opgemaakt, waarna de Terschuurse automobilist werd vrijgelaten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - dronken Edenaar ramt lantaarnpaal

Publicatiedatum: 24-10-2004

De politie in Ede heeft vrijdagavond een 47-jarige automobilist uit die stad aangehouden nadat hij in beschonken toestand een aanrijding had veroorzaakt. De man was rond half twaalf op de Lunterseweg tegen een lantaarnpaal gereden. Gewaarschuwde agenten roken alcohol bij de Edese automobilist. De man werd vervolgens aangehouden en moest in het politiebureau de ademanalyse ondergaan. Daarbij werd een alcoholpromillage gemeten van 1,92. Dat is ruim drieënhalf maal zoveel als is toegestaan. Het rijbewijs van de Edenaar is door de politie ingevorderd. De man zelf was bij het ongeval ongedeerd gebleven. Met een proces-verbaal op zak wegens het rijden onder invloed is hij later vrijgelaten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Nijkerk - man met blauw zwaailicht loopt tegen de lamp
Publicatiedatum: 24-10-2004

De politie heeft zaterdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 33-jarige Nijkerker, die op de Barneveldseweg in zijn woonplaats gebruik maakte van een blauw zwaailicht. En agent op weg naar zijn werk zag de Nijkerker rond twee uur over straat rijden met een blauw zwaailicht op de hoedenplank van zijn auto. De agent zag dat de man dat licht tot twee keer toe aanzette zonder dat daar kennelijk aanleiding toe bestond. De man werd staande gehouden en bleek niets met hulpdiensten van doen te hebben. Verder verklaarde hij het licht te gebruiken om achteropkomend verkeer op afstand te houden. Het onterecht gebruik van blauwe zwaailichten is verboden. Het zwaailicht werd afgenomen en tegen de Nijkerker werd proces-verbaal opgemaakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606