Socialistische Partij

Irakese delegatieleden geïnspireerd om te verder te werken aan het democratiseringsproces in hun land

24-10-2004 * Van 16 tot 24 oktober bezocht een delegatie van vertegenwoordigers van progressieve Irakese organisaties op uitnodiging van de SP ons land. Omdat er voor januari 2005 verkiezingen gepland staan in Irak, heeft de delegatie zich verdiept in thema's als democratie en verkiezingen. Daarnaast heeft de delegatie meerdere contacten weten te leggen met Nederlandse organisaties die mogelijk een rol kunnen spelen in het steunen van het democratiseringsproces in Irak.

Tijdens een drukke werkweek kregen de vijf Irakese delegatieleden adviezen op tal van gebieden. Daarbij stond steeds voorop dat de Irakezen uiteindelijk zelf moeten bepalen welke keuzes zij maken in het overgangsproces van dictatuur en bezetting naar democratie.

Naast een gesprek met partijvoorzitter Jan Marijnissen en partijsecretaris Paulus Jansen, werden er bezoeken gebracht aan Tweede en Eerste Kamer. Verder hebben er ontmoetingen plaatsgevonden met vertegenwoordigers van vakbonden, vrouwenbeweging, maatschappelijke organisaties, jongerenorganisaties en wetenschappers. En verder vonder er gedurende de week verschillende ontmoetingen plaats met Irakese en Koerdische inwoners van Nederland.

Tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van de SP lichtten penningmeester Marga van Broekhoven en scholingssecretaris Rosita van Gijlswijk de ontwikkeling van de SP in de achterliggende tien jaren toe. De delegatie kreeg op haar verzoek praktische informatie over het voeren van verkiezingscampagnes, het ontwikkelen van internetsites en de procedures rondom verkiezingen in Nederland. In Nijmegen en Rotterdam maakte de delegatie kennis met politiek actieve burgers, gemeenteraadsleden en wethouders van de SP en van andere partijen.

De Irakese delegatie was zondag 17 oktober ook aanwezig bij de uitreiking van de Rooie Reusprijs in de Rode Hoed in Amsterdam. Daar kreeg het vijftal tot haar verrassing als blijk van verbondenheid en internationale solidariteit een speciale nominatie met bijbehorend beeldje.

Delegatieleider Mohammed Jassim Mohammed, lid van het bestuur van de Irakese Communistische Partij en hoofdredacteur van de partijkrant, sprak zijn grote erkentelijkheid uit voor de uitnodiging van de SP om een werkbezoek aan Nederland te brengen. In de delegatie bevonden zich verder een hoogleraar van de Universiteit van Babylon, een vertegenwoordigster van de organisatie voor sociale opbouw `Tammuz', een afgevaardigde van een vooruitstrevende jongerenorganisatie uit Koerdisch Irak en een vertegenwoordiger van de progressieve pers.

Van hun kant meldden de delegatieleden aan hun Nederlandse gesprekspartners dat de situatie in Irak weliswaar ernstig maar niet hopeloos is. Het beteugelen van het geweld, het scheppen van banen en opzetten van voorzieningen en het beëindigen van de Amerikaanse bezetting zijn de belangrijkste prioriteiten volgens delegatieleider Mohammed Jassim Mohammed. Zowel binnenlandse maar zeker ook buitenlandse belangen zouden erop uit zijn om de rust en orde in Irak te verstoren en de wederopbouw te belemmeren. Volgens de delegatieleider is het zaak dat het interim-parlement en de interim-regering erin slagen om stapjes vooruit te zetten die tot een normalisering van het dagelijks leven leiden en op de bevolking op die manier vertrouwen in de toekomst geven.

Wanneer er een goede en eerlijke verkiezingscampagne gevoerd kan worden, verwacht hij dat seculiere en vooruitstrevende partijen een redelijk aandeel van de stemmen kunnen halen bij de verkiezingen in januari. Daardoor zouden zij binnen en buiten het nieuwe parlement een rol van betekenis kunnen spelen in het proces van wederopbouw van het geteisterde land. Maar dat de komende maanden moeilijk en gevaarlijk zullen zijn, staat voor hem als een paal boven water. Na decennia van dictatuur stamp je niet zo maar even een democratie uit de grond, zeker niet als je op de op een na grootste olievoorraad van de wereld zit.

Tijdens het werkbezoek aan Nederland werden ook concrete afspraken gemaakt over verdere samenwerking tussen Nederlandse en Iraakse organisaties in het kader van democratie en wederopbouw. Eerste-Kamerlid Tiny Kox en partijbestuurder Hans van Heijningen, die eerder dit jaar op werkbezoek in Irak gingen, begeleidden de delegatie tijdens het bezoek aan Nederland. Naar hun mening was het een in alle opzichten geslaagd initiatief, dat dankzij de bereidwillige medewerking van een groot aantal mensen tot stand kon komen. Met name Faisal Nasser, voorzitter van het Iraaks Platform in Nederland, die de delegatie een week lang terzijde stond, heeft zich erg ingespannen voor de delegatie.

Een afsluitend woord van Kox: "De belangstelling in Nederland voor Irak is groot. Veel mensen die tegen de Bush-oorlog waren maar blij zijn dat de dictatuur van Saddam Hoessein verdwenen is, willen graag op hun manier een handje helpen aan de wederopbouw van Irak. Nu gaat het erom die goede wil in concrete daden om te zetten. Dit werkbezoek is één manier om te laten zien hoe dat kan."