Time : 9:51:17 PM
Date : Sunday, October 24, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FOD Volksgezondheid: Persbericht in verband met het aantonen van het vogelgriepvirus bij twee roofvogels die ingevoerd werden in België

Volgend op het aantonen van het vogelgriepvirus H5N1 bij twee roofvogels ingevoerd vanuit Thailand en het mogelijke risico van de insleep van het virus op ons grondgebied hebben de Medische bewakingsdienst van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in samenwerking met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen uit voorzorg een reeks voorzorgsmaatregelen genomen.

Deze maatregelen lieten toe de passagier die op een onwettige wijze vogels had ingevoerd terug te vinden en te laten opnemen voor observatie. Deze persoon vertoont geen ziektetekens, werd geïsoleerd en ondergaat een reeks testen ten einde te kunnen uitsluiten dat hij drager is van het virus.

De personen die rechtsreeks contact hebben gehad met de vogels naar aanleiding van hun inbeslagname werden eveneens geïdentificeerd. Er wordt voor hen gezorgd.

Een van de personen, een dierenarts, die rechtstreeks contact had, vertoont een conjunctivitis en wordt behandeld. Conjunctivitis is een aandoening die, algemeen gezien, goedaardig is en volgt op een plaatselijke bestemming veroorzaakt door diverse organismen die onder andere aanwezig zijn bij dieren. Op dit ogenblik zijn er geen aanwijzingen die toelaten deze aandoening te koppelen aan de blootstelling aan beide roofvogels maar alle onderzoeken werden ingezet om de eventuele aanwezigheid van het vogelgriepvirus bij deze persoon op te sporen. Ten einde de mogelijke overdracht tijdens zijn beroepsactiviteiten op dieren te voorkomen, kreeg de dierarts verlof. Zodra de onderzoeksresultaten bekend zijn zal de toestand opnieuw geëvalueerd kunnen worden.

Het call-center dat deze morgen werd opgestart kreeg 13 oproepen en liet toe één van de passagiers te informeren die gebruik maakte van de betreffende vluchten. 7 reizigers met bestemming Azië of terug van Azië alsook 5 andere personen kregen inlichtingen.