Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie luidt maandag noodklok voor gemeentehuis Oud-Beijerland

NIPO: Burgers Hoeksche Waard massaal tegen komst bedrijventerrein

Amsterdam, 19 oktober 2004 --- Uit onderzoek van NIPO in opdracht van Milieudefensie blijkt dat de burgers van de Hoeksche Waard zich in overgrote meerderheid verzetten tegen de komst van een grootschalig bedrijventerrein in de Hoeksche Waard. Maar liefst 89 procent wil geen bedrijventerrein van 300 hectare ten behoeve van de Rotterdamse Haven, een wens van minister Dekker (VROM) in de Nota Ruimte en de provincie Zuid-Holland. Ruim 80 procent van de burgers wil juist dat de Hoeksche Waard de een Nationaal Landschap wordt, waardoor het gebied extra bescherming krijgt.

Milieudefensie vindt dat de volksvertegenwoordigers van de zes gemeenten van de Hoeksche Waard de wens van hun eigen burgers niet kunnen negeren. Binnenkort stemmen de gemeenteraden over de eventuele komst van het bedrijventerrein. De gemeentebesturen zijn al overstag: zij stemden in met het afsprakenkader met de provincie Zuid-Holland om 257 hectare (bruto) bedrijventerrein aan te leggen (is 180 hectare netto). Dat is nauwelijks minder dan de wens van minister Dekker (300 hectare bruto), waartegen de besturen eerder fel protesteerden. Het lijkt erop dat ze zijn gezwicht onder druk van de provincie.

Een overgrote meerderheid van burgers (83 procent) is het niet eens met deze koehandel. Zij vinden dat de gemeenteraden voet bij stuk moeten houden en dus de 'deal' met de provincie Zuid-Holland moeten afwijzen. Om dit signaal kracht bij te zetten luidt Milieudefensie, samen met de Vereniging Hoeksche Waards Landschap, op maandagavond 25 oktober de noodklok voor de ingang van het gemeentehuis van Oud-Beijerland. Die avond bespreekt de gemeenteraad het voorstel van de provincie.

Wie: Noodklok-actie door Milieudefensie en Vereniging Hoeksche Waards Landschap Wanneer: Maandagavond 25 oktober om 19.00 uur Waar: Voor ingang gemeentehuis van Oud-Beijerland, W.van Vlietstraat 6 Wat: Luiden noodklokken, er wordt een protestlied gezongen en een petitie aangeboden aan gemeenteraadsleden.

Milieudefensie wil het unieke landschap van de Hoeksche Waard, met zijn uitgestrekte landerijen, pittoreske dorpskernen en dijken met monumentale boomsingels, behouden. Bovendien blijkt uit een recente studie van Bureau voor Economie & Omgeving Buiten in opdracht van de Zuid-Hollandse Milieufederatie dat er nauwelijks behoefte is aan nieuwe bedrijventerreinen in de regio Rotterdam.

Op maandag 8 november houdt Milieudefensie in de Hoeksche Waard nog een debat tussen burgers, locale politici en Tweede Kamerleden (Bas Jan van Bochoven (CDA) en Jan Geluk (VVD)). De Tweede Kamer heeft op 6 december namelijk het laatste woord: dan debatteert zij over de Nota Ruimte, waarin het bedrijventerrein Hoeksche Waard is opgenomen.