Ministerie van Buitenlandse Zaken

PERSUITNODIGING MINISTERIES VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN ECONOMISCHE ZAKEN

Donderdag 21 oktober 2004

Conferentie 'Doing Business in the Western Balkans

Welke kansen zijn er voor Nederlandse ondernemers in de Westelijke Balkan? Hoe kunnen zij bijdragen aan de ontwikkeling en economische groei van de regio? Deze en andere vragen staan centraal tijdens de conferentie 'Doing Business in the Western Balkans: partners in development?'. De conferentie vindt plaats op maandag 25 oktober a.s in het WTC te Rotterdam. Zo'n honderdvijftig ondernemers uit Nederland en de Balkan nemen deel. Tevens zijn acht handelsministers uit de Westelijke Balkan, internationale experts en experts uit de regio aanwezig. Vertegenwoordigers van de media kunnen de gehele conferentie bijwonen. Op zondagavond 24 oktober is voorafgaand aan het diner dat minister Van Ardenne, staatssecretaris Van Gennip en burgermeester Opstelten van Rotterdam aanbieden aan de Balkanministers, gelegenheid tot het maken van foto's en filmopnames.

De conferentie is een vervolg op de in maart jl. gehouden bedrijfslevenconferentie 'The Role of Your Business in Development' waar bedrijfsleven en overheid de mogelijkheden bespraken voor meer samenwerking op het gebied van ondernemen in ontwikkelingslanden.

Westelijke Balkan -
Samenlevingen in de Westelijke Balkan bevinden zich na een periode van conflict in een overgangsfase en zijn druk bezig met de wederopbouw. De landen bereiden zich voor op toetreding tot de EU en de NAVO. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en de landen zelf zijn gebaat bij een economische impuls. Economische groei is onontbeerlijk voor de ontwikkeling en het behoud van een stabiele samenleving waar mensen zich veilig weten, voor zichzelf kunnen zorgen en in welvaart kunnen leven.

De regio ­ bestaande uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Servië en Montenegro en Kosovo - vormt met zo'n 25 miljoen consumenten een interessante markt met veel mogelijkheden en relatief weinig concurrentie. Veel Nederlandse bedrijven werken al in de Westelijke Balkan, maar er is nog volop ruimte voor nieuwe investeerders. De conferentie gaat in op de ervaringen van ondernemers in de regio, en op de wet- en regelgeving, kansen en valkuilen.

De conferentie, georganiseerd door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken i.s.m. VNO/NCW, past goed binnen het regionaal beleid dat Nederland voert ten aanzien van de Westelijke Balkan. Nederland zet daarbij in op zowel de politieke dialoog, als hulp, handel en veiligheid met als doel dat deze elkaar versterken.

Aanwezige Balkanministers -
Albanië Dr. Anastas Angjeli, Minister van Economische Zaken - Bosnië-Herzegovina Dragan Doko, Minister van Buitenlandse Handel en Economische Betrekkingen - Kroatië Mw. Predraga Boic- Ljubić, Vice- Minister van Economie, Arbeid en Ondernemerschap - Macedonië Stevco Jakimovski, Minister van Economische Zaken - Servië en Montenegro Mw. Jela Bacovic, Vice-Minister van Internationale Economische Betrekkingen - Servië Vlatko Sekulovic, Vice-Minister van Internationale Economische Betrekkingen - Montenegro Mw. Dr. Gordana Djurovic, Minister van Internationale Economische Betrekkingen en Europese Integratie - UNMIK/Kosovo Ali Jakupi, Minister van Handel en Industrie - Programma -
Zondag 24 oktober

Diner aangeboden door minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking, staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken en burgemeester Opstelten van Rotterdam op de boot "De Nieuwe Maze" aan de ministers uit de Westelijke Balkan.

17.30-18.00 uur Voor de media is er gelegenheid tot fotograferen en het maken van filmopnames bij ontvangst van de gasten en vertrek van de boot. Dit is het enige moment dat de bewindslieden allemaal samen te fotograferen zijn. U kunt daar ter plekke vragen naar de heer Wil van Oosterhout, protocol gemeente Rotterdam. Hij is om 17.15 aanwezig. Lokatie: Westerkade, Rotterdam.

Maandag 25 oktober

9.30 uur Ontvangst en registratie

10.00 uur Opening door Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland

10.10 uur Inleiding en welkomstwoord door staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip

10.25 uur Presentaties door de ministers van de Balkanlanden

11.00 uur Inleiding door Dimko Kokaroski, vice-minister voor Financien, Macedonië

11.15 uur Inleiding door Jacques Schraven, voorzitter VNO-NCW

11.30-13.00 uur Workshops

14.00-15.30 uur Workshops

16.00 uur Speech door minister Agnes van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking

16.15 uur Plenair slotdebat met de ministers uit de Westelijke Balkan

17.30 uur Informeel samenzijn

Lokatie: World Trade Center, Beursplein 37, Rotterdam

Vertegenwoordigers van de media kunnen de hele dag bijwonen.

Aanmeldingen bij de EVD, Carin Schipper, 070-7788400, - schipper@evd.nl.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met

Ministerie van Buitenlandse Zaken, Carola Baller, 070-3487531, 06-52503034, - carola.baller@minbuza.nl

Ministerie van Economische Zaken, Judith Thompson, 070-3796174, 06-53647932, - c.j.thompson-sepmeijer@minez.nl

Voor nadere informatie over het programma: - www.internationaalondernemen.nl/balkan

===