Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

25-10-2004 http://www.eu2004.nl/
Concurrentie (Interne markt, Industrie en Onderzoek) | Persberichten


---

Persconferentie Van Gennip en Van Geel over gevolgen harmonisatie EU-chemiebeleid, 27 oktober 2004

Als voorzitter van de Europese Unie organiseert Nederland van 25 t/m 27 oktober een workshop voor alle lidstaten over de gevolgen van de zogenoemde REACH-verordening en hoe deze verordening verder gestalte moet gaan krijgen. Het gaat om het voorstel van de Europese Commissie om het chemisch stoffenbeleid in de Europese Unie te harmoniseren door de REACH-verordening.

REACH staat voor Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals en heeft tot doel om beter inzicht te krijgen in de risico's van chemische stoffen voor mens en milieu door middel van onderzoek en registratie van die stoffen. Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken zal de workshop openen en staatssecretaris Van Geel van Volskhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer zal de workshop afsluiten.

Tijdens de workshop zal worden gesproken over meer dan 35 studies die de verschillende lidstaten en de Europes Commissie hebben laten uitvoeren naar de mogelijke gevolgen van REACH voor het bedrijfsleven, gezondheid en milieu. Nederland heeft al deze studies gebundeld in een overzicht. De eerdere eigen Nederlandse studie is op vrijdag 15 oktober al naar de Tweede Kamer gestuurd met een begeleidend persbericht.

Voor de workshop zijn op ambtelijk niveau van elke lidstaat twee vertegenwoordigers uitgenodigd: één vanuit de invalshoek industrie/economie en één vanuit de invalshoek milieu/gezondheid. Daarnaast zullen waarnemers van het Europees parlement, de Europese Commissie en het Raadssecretariaat de beraadslagingen bijwonen. De workshop moet een beter inzicht opleveren in de aanzienlijke kosten voor het Europese bedrijfsleven afgezet tegen de ook aanzienlijke baten, doordat werknemers, burgers en milieu minder te maken krijgen met gevaarlijke stoffen.

De workshop is niet toegankelijk voor de media. Na afloop van de workshop zullen staatssecretaris Van Gennip en staatssecretaris Van Geel een persconferentie houden over de resultaten van de workshop en de gevolgen daarvan voor het verdere traject van REACH. Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. De persconferentie zal in het Engels zijn.

Datum: woensdag 27 oktober
Tijd: 11.30
Plaats: Kürhaus, Scheveningen (Lou Bandyzaal)
Aanmelden per e-mail:

- m.m.willemse@minez.nl