Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 44

debat met ambassadeur Mozambique

ONTWIKKELINGSHULP IN HET GEWEER
Eerst vrede dan voedsel?

De Verenigde Naties ondertekenden in 2000 de acht Millenniumdoelen, plechtige beloftes die de armoede in de wereld vóór 2015 aan banden moeten leggen. De haalbaarheid wordt nu al betwijfeld en is in Nederland aanleiding tot discussies over het nut van ontwikkelingshulp. Zo wil Minister Van Ardenne het ontwikkelingsbudget gaan gebruiken om vrede te stichten. Debatcentrum TUMULT organiseert een publieksdebat op maandag 25 oktober in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. (info & reserveren: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Debat onder leiding van Chris van der Heijden, publicist/journalist met de kamerleden Diederik Samsom, PvdA, Kathleen Ferrier (o.vb.), CDA, Zsolt Szabó, VVD, en Farah Karimi, GroenLinks. Inleiding door Sylvia Borren, directeur Novib. Ook Manuela dos Santos Lucas, ambassadeur Mozambique voor de Benelux is aanwezig.

Voor de Nederlandse regering zijn de Millenniumdoelen leidraad en toetssteen van de ontwikkelingssamenwerking. In 2005 maken de Verenigde Naties de balans op. De conclusie zal zijn dat we niet op schema liggen. Met name in Afrika gaat het eerder achteruit dan vooruit.Het is een van de redenen voor het in Nederland opgelaaide debat over het nut van ontwikkelingshulp. Helpt de hulp wel, vragen sommigen zich af. Verdwijnt het leeuwendeel niet in de zakken van corrupte ambtenaren? Kunnen we die overheden dan niet beter omzeilen door maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden rechtstreeks te ondersteunen, bijvoorbeeld om scholen en klinieken op te zetten? Kunnen we de ontwikkelingssamenwerking beter aan het bedrijfsleven overlaten? Of moeten we, zoals Van Ardenne graag wil, het budget gaan gebruiken om vrede te stichten?

TUMULT & Novib