Gemeente Westervoort

Geboren!

Op 13 oktober 2004 is geboren: Jay Reinar, zoon van F.E.J. van Scheijen en P.E.R. Baede.

Gemeentecompliment

Gemeente Westervoort behoort tot de tien genomineerde Nederlandse Gemeenten die in aanmerking komen voor Het GemeenteCompliment 2004!

Het GemeentenCompliment is dé prijs voor gemeenten met een actief vrijwilligerswerkbeleid. De Commissie Vrijwilligersbeleid en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV) reiken op 7 december 2004 voor de vierde keer GemeentenComplimenten uit. Gemeenten die een goed vrijwilligersbeleid hebben en daarmee het plaatselijk vrijwilligerswerk structureel stimuleren, maken kans op Het GemeentenCompliment. Eerder ontvingen de gemeenten Dordrecht, Uden en Den Haag de prijs.

Gemeente Westervoort heeft in 2002 zoveel mogelijk geld- en subsidiestromen gebundeld; de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (TSV), de Breedtesportgelden (BSI) en de subsidie voor de bestaande Vrijwilligers Centrale Westervoort (VCW) om een krachtig vrijwilligersservicepunt te kunnen ontwikkelen. Het vrijwilligersservicepunt is gevestigd in het multifunctionele gebouw "Forum" aan de Kerkstraat 1a te Westervoort waarin onder andere ook het sociaal cultureel werk (Stichting De Werf), de Stichting Welzijn Ouderen (SWO) en de Stichting Peuterspeelzalen Westervoort (SPW) zijn gevestigd. Deze bundeling zorgt voor kruisbestuiving. De activiteiten van het vrijwilligersservicepunt zijn vooral gericht op deskundigheidsbevordering, het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties met onder andere het opzetten en uitvoeren van het vrijwilligersbeleid en het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. De twee parttime beroepskrachten vanuit de sportsector samen met de beroepskracht van de vrijwilligerscentrale (welzijnssector) én de twee vaste vrijwilligers onderhouden zelf contact met alle gemeentelijke (sport)verenigingen en vrijwilligersorganisaties en bieden deskundigheidsbevordering en ondersteuning aan. Het VSP is twee dagen per week geopend. Afspraken en activiteiten vinden ook in de avonduren plaats. Tevens is er een "Geef je meninggroep" waarin vertegenwoordigers van diverse vrijwilligersorganisaties, de beleidsambtenaar vrijwilligersbeleid van gemeente Westervoort èn de beroepskrachten van het vrijwilligersservicepunt de voortang van het VSP bespreken en zonodig tussentijds de uitvoering van het beleid aanscherpen of bijstellen. Ook de website van het VSP (www.vspw.nl.) speelt een belangrijke rol in het contact tussen Westervoortse vrijwilligers en de ondersteuners van het servicepunt.

Gemeente Westervoort is samen met de gemeenten Almere, Amersfoort, Baarn, Best, Ede, Heemstede, Hellendoorn, Landgraaf en Vlagtwedde genomineerd voor het GemeentenCompliment 2004.

Het thema 2004 van de prijs is: Meerwaarde! Wat levert vrijwillig inzet u op?
Gemeente Westervoort beschikt over een zeer grote en actieve groep vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers is prettig wonen en leven in Westervoort ondenkbaar. Zonder vrijwilligerswerk ontstaat een kale en lege sociale omgeving. Toch staan vrijwilligers in toenemende mate onder druk. Oorzaken zijn; de schaarse vrije tijd en de individualisering waardoor mensen zich minder willen binden aan vaste organisaties of bezigheden. Een goed vrijwilligersbeleid is dan ook van groot belang voor de ondersteuning van het vrijwilligerswerk. Door deze nominatie heeft gemeente Westervoort al een groot compliment ontvangen voor het gemeentelijk vrijwilligersbeleid. Gemeente Westervoort zal op de Europese conferentie en vakbeurs voor de vrijwillige inzet; De Eurofestation 2004 op 7, 8 en 9 november a.s. in Maastricht als genomineerde voor het GemeenteCompliment 2004 gepresenteerd worden aan het publiek!

Naar aanleiding van de nominatie heeft een delegatie van de Commissie Vrijwilligersbeleid op 14 oktober jl. een bezoek gebracht aan gemeente Westervoort. Burgemeester de Laat ontving mevrouw Phoelich (communicatiemanager commissie vrijwilligersbeleid) en de heer Hoek (secretaris van de commissie vrijwilligersbeleid en beleidsambtenaar van het ministerie VWS) op het gemeentehuis. Na een algemene toespraak over gemeente Westervoort door burgemeester de Laat en een uitleg over onder andere het lokale Vrijwilligersbeleid door wethouder Breunissen vertrok de delegatie naar het Forum. In het Forum heeft de heer GroteGanseij (directeur Personele Unie) uitleg gegeven over de Westervoortse brede Welzijnsinstelling en heeft mevrouw L. Dijkstra (beroepskracht VSP) het VrijwilligersServicePunt in het bijzonder toegelicht. Aansluitend is de delegatie rondgeleid door het gebouw. Naar aanleiding van dit bezoek maakt de delegatie een verslag voor een deskundige jury. Op 18 november a.s. zal de jury beslissen welke gemeenten nummer één, twee en drie wordt voor het GemeenteCompliment 2004. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de internationale vrijwilligersdag op 7 december a.s. Een delegatie van zeven personen uit Westervoort is uitgenodigd om op evenementenschip de 'Ocean Diva' in Amsterdam de feestelijke uitreiking bij te wonen. Naast het GemeenteCompliment worden op 7 december a.s. ook het Nationale Compliment voor vrijwilligersprojecten en Het Ondernemers Compliment voor bedrijven die maatschappelijk ondernemen uitgereikt.

Start fietsverlichtingscampagne

Olympische kampioene Leontien Zijlaard-van Moorsel opent op 14 oktober de fietsverlichtingscampagne 'Licht aan! Daar kun je mee thuiskomen'. De campagne loopt door tot 15 december. Met lokale acties in de provincie beoogt het ROVG het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks valt door het rijden zonder licht op de fiets, terug te brengen.

Politiecontroles
De Gelderse politie houdt fietsverlichtingscontroles rond scholen voor het Voortgezet Onderwijs. Bij juiste voering van fietsverlichting ontvangt men als beloning een sleutelhanger met lampje. Ook deelt de politie kaarten 'Fiets voor Niets' uit aan mensen die goede verlichting op hun fiets hebben. Als men de kaart invult en opstuurt, maakt men kans op één van de 15 fietsen die beschikbaar zijn. Wie nog rondrijdt op een fiets met slecht of helemaal geen licht, loopt kans op een bekeuring van 20,00.

Helft aantal fietsers geen verlichting
De campagne wordt gevoerd in de periode half oktober - half december omdat het gebruik van verlichting juist in deze donkere maanden extra belangrijk is. Jaarlijks komen gemiddeld 45 fietsers - waaronder veel tieners - om het leven bij verkeersongevallen in het duister en het donker. Daarbij worden gemiddeld 500 ernstig gewonden in het ziekenhuis opgenomen. Algemeen kan worden gesteld dat de helft van het aantal fietsers in de duisternis geen verlichting heeft.

Licht aan! Daar kun je mee thuiskomen.


* Dorpsplein 14, bouw winkelpand

* Het Huyfken 15, uitbreiden woning

Verleende gebruiksvergunning:

* Het Hazeland 5-7, kantoorgebouw c.a.

Verleende reclamevergunning:

* Dorpsplein 32, aanbrengen 2 lichtreclamebakken voornemens zijn een vrijstelling te verlenen voor het volgende bouwplan: - uitbreiden woning met gecombineerde erker, Eigen Heim 25 Het bouwplan is strijdig met een onderdeel van het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Binnen het kader van het bestemmingsplan is gedeeltelijk vrijstelling mogelijk op basis van artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Een gedeelte (kapje erker boven hoogte
1ste bouwlaag woning) van de uitbreiding past niet binnen de voornoemde bestemming; daarvan is vrijstelling mogelijk op basis van artikel 19, lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De bouwaanvraag ligt ter inzage vanaf donderdag 21 oktober a.s. tot 18 november 2004 bij de afdeling Ruimte & Samenleving. Inzage kan plaatsvinden op werkdagen van 8:30 - 12:30 uur en op afspraak tussen 14:00 - 16:00 uur. Binnen die termijn kan een ieder zijn of haar zienswijze bekend maken bij burgemeester en wethouders.
Kapverguningen:

* het kappen van 1 es ter hoogte van Klapstraat/Begijneslag.
* het kappen van 1 els en 2 esdoorns ter hoogte van Looyenland 90. 3179363 (kapvergunningen) of 3179522.

* Vergunning verleend aan Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind voor het collecteren van 15 tot en met 20 november 2004

* Vogeltentoonstelling van Vogelvriend Westervoort op vrijdag 5 november, zaterdag 6 november en zondag 7 november in zalencentrum Wieleman