Ingezonden persbericht


Voedingscentrum presenteert Caloriechecker in strijd tegen overgewicht

Hoeveelheid calorieën zegt Nederlanders weinig

De Nederlandse consument weet teleurstellend weinig over de hoeveelheid calorieën die hij nodig heeft. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Voedingscentrum voor de campagne Maak je niet dik! . Minder dan 10% weet dat een man gemiddeld 2500 kcal per dag nodig heeft en een vrouw 2000, eenderde zegt geen idee te hebben. Het Voedingscentrum wil consumenten bewust maken van de noodzakelijke balans tussen energie-inname en -verbruik. Vandaag start daarom een nieuwe actieperiode van de campagne Maak je niet dik! , waarin de gemiddelde dagelijkse energiebehoefte van volwassenen centraal staat.

Uit onderzoek onder meer dan 1500 respondenten blijkt dat veel mensen zich niet of nauwelijks bewust zijn van hun energiebehoefte. Ook maakt men vaak een verkeerde inschatting van welke producten meer of minder calorieën bevatten. Zo weten maar weinig mensen dat appeltaart net zo calorierijk is als slagroomtaart. Bijna 40% heeft ook geen idee of ze meer of minder eten dan ze nodig hebben. De weegschaal en kleding die te strak gaat zitten, zijn voor hen de belangrijkste graadmeter. Overgewicht ontstaat wanneer je langere tijd meer energie inneemt (door eten en drinken) dan je lichaam verbruikt (door beweging). Het Voedingscentrum ziet dit gebrek aan kennis over de eigen energiebehoefte als een belangrijke hindernis bij het krijgen en houden van een gezond gewicht.

Caloriechecker

Een man heeft gemiddeld 2500 kcal per dag nodig en een vrouw 2000. Dat is de boodschap die het Voedingscentrum de komende twee weken zal overbrengen aan de Nederlandse bevolking door middel van o.a. tv-spots en advertenties. Met deze actieperiode beoogt het Voedingscentrum niet zozeer de consument aan het calorieën tellen te krijgen, als wel inzicht te geven in de eigen energiebehoefte, én in de relatieve bijdrage van verschillende levensmiddelen aan de totale energie-inname. Om de gezonde keuze te vergemakkelijken, presenteert het Voedingscentrum de Caloriechecker. Met deze interactieve toepassing op de site van het Voedingscentrum kan iedereen eenvoudig controleren hoeveel calorieën een product bevat én is het mogelijk om snel te zien hoeveel je op een dag hebt gegeten en gedronken.

Maak je niet dik!

In Nederland is bijna de helft van de mannen en bijna veertig procent van de vrouwen te zwaar. Dat heeft grote consequenties; overgewicht is een belangrijke risicofactor voor een aantal ernstige aandoeningen. Overgewicht wordt verantwoordelijk gehouden voor 60-70% van de (jaarlijks ongeveer 50.000) nieuwe gevallen van diabetes en 25% van de jaarlijks bijna 50.000 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten. Bovendien verhoogt het de kans op gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker. Met de campagne Maak je niet dik! wil het Voedingscentrum de Nederlandse bevolking wijzen op het belang van het voorkómen van overgewicht. De campagne wordt gefinancierd door ZonMw, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/