Gemeente Roermond

Harrie Tillieprijs 2005

Ted Noten, winnaar van de Harrie Tillie prijs 2003 Wat houdt de prijs in en voor wie is hij bestemd ?

De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.000,-, een expositie in het Stedelijk Museum Roermond en een publicatie. De prijs is bestemd voor vrije vormgevers. Hiermee worden kunstenaars bedoeld die vrij werk produceren op het gebied van bijvoorbeeld keramiek, glas, mode, productvormgeving, textiel of sieraden. Vrije vormgevers werken niet voor opdrachtgevers maar stellen zichzelf een opdracht. Ze vervaardigen zelf unica of werk in kleine oplages. Met name hun artistieke visie is de leidraad binnen het ontstaansproces van het werk en niet de productietechnische beperkingen of afzetmogelijkheden.

Inschrijving

Een jury adviseert de gemeente Roermond over de toekenning van de prijs. Kandidaten voor deze prijs kunnen zich melden door inzending van deze gegevens:

* een map met foto's van maximaal 10 werken, van goede kwaliteit en per foto een korte uitleg van het beeldmateriaal - eventueel kunnen video's en cd-roms worden meegestuurd
* een c.v.

* korte (max. 1 A-4) beschrijving van de werkwijze
* dia's worden niet geaccepteerd

* voldoende gefrankeerde retourenvelop

Deze gegevens moeten uiterlijk 1 februari 2005 binnen zijn bij het Stedelijk Museum Roermond, t.a.v. Jury Harrie Tillieprijs, Andersonweg 8, 6041 JE Roermond.

Over de selectie en de uitslag is geen correspondentie mogelijk.

Harrie Tillieprijs 2003

In 2003 reikte de Gemeente Roermond deze kunstprijs voor het eerst uit. Sieraadontwerper Ted Noten won toen deze prijs. Uit het juryrapport:
'Veel van zijn ontwerpen vormen een bijtend commentaar op de huidige samenleving. Maar een belerend vingertje zul je bij Noten niet aantreffen. Zijn voornaamste wapen is humor. Aan zijn ontwerpen ligt altijd een oorspronkelijk idee ten grondslag, maar de uitvoering ervan is minstens zo belangrijk. Volgens de jury voldoet hij aan alle eisen. Zijn werk is uitgekristalliseerd, kritisch, geëngageerd en getuigt van lef. Zijn boodschap is altijd helder en komt vaak als een vuistslag aan. Om die redenen mag Ted Noten zich de trotse winnaar van de eerste Harrie Tillieprijs noemen.'

De tentoonstelling liet het werk zien van de in totaal acht genomineerden voor deze prijs: Iris Eichenberg, Hella Jongerius, Maurice Mentjens, Jan Merx, Ted Noten, Job Smeets, Helmut Smits en Baukje Trenning.

* Een video-impressie van de tentoonstelling Harrie Tillieprijs 2003 kunt u hier binnenkort bekijken.

Publicatiedatum: 22.10.2004 Bijgewerkt: 25.10.2004