Vlaamse overheid

Vlaamse noodhulp voor Darfoer

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois maakt 300.000 euro vrij voor Vlaamse noodhulp aan Darfoer. In deze door geweld geteisterde Soedanese regio zijn meer dan 1,2 miljoen mensen op de vlucht. Voor hen, maar ook voor de rest van de bevolking is basisgezondheidszorg niet gegarandeerd. Bovendien dreigt er hongersnood in de ganse regio.

Begin 2003 namen de rebellen in Darfoer de wapens op om hun eisen kracht bij te zetten. Ze willen meer economische steun, ontwikkelingshulp en een betere politieke vertegenwoordiging in de hoofdstad Khartoem. Dit leidde tot een snel escalerend gewapend conflict tussen de regeringstroepen en Arabische milities enerzijds en de twee belangrijkste rebellengroepen anderzijds. Hoewel officieel dit voorjaar de wapenstilstand werd afgekondigd, blijven grote gebieden van Darfoer nog steeds zeer onveilig. Gewapende aanvallen op dorpen en kampen van vluchtelingen blijven schering en inslag. Het grootste deel van de bevolking leeft in bijzonder erbarmelijke omstandigheden.

Artsen zonder Grenzen wil met 150.000 euro van de Vlaamse noodhulp trachten het sterftecijfer en ziektes in de getroffen gebieden terug te dringen. Verscheidene nieuwe gezondheidscentra, mobiele klinieken en een continue bevoorrading van geneesmiddelen en medisch materieel moeten het mogelijk maken aanzienlijk meer mensen te behandelen. Ook wil de organisatie een systeem ontwikkelen om uitbrekende epidemieën te detecteren en zo snel mogelijk in te dijken.

Het Rode Kruis wil vooral de dreigende hongersnood aanpakken. Door het aanhoudende geweld, zijn voedselvoorraden en oogsten beschadigd of vernield en de velden blijven onbewerkt. Met de extra 150.000 euro van de Vlaamse overheid wil de organisatie levensmiddelen aankopen en verdelen om vluchtelingen en kwetsbare gemeenschappen in de regio van voedsel te voorzien.

persinfo: Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. 02 - 552 70 39 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties
---