Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

25-10-2004

De staatssecretaris van VROM en de minister van Economische Zaken (EZ) hebben het nationale toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2005-2007 vastgesteld. Het besluit kent aan bedrijven emissierechten toe, die verhandelbaar zijn. Jaarlijks moeten bedrijven rechten inleveren, ter dekking van hun emissies. Tegen het besluit kan binnen zes weken na de bekendmaking beroep ingesteld worden.

Het nationale toewijzingsbesluit stelt het totale aantal broeikasgasemissierechten vast voor de periode 2005-2007. Ook geeft het besluit aan hoeveel emissierechten in reserve worden gehouden voor nieuwe bedrijven die in deze periode opstarten en CO2 gaan uitstoten. De Nederlandse emissieautoriteit (NEa) verleent op basis van het besluit de emissierechten. Verder is in het besluit een voorziening opgenomen voor bedrijven waarvoor Nederland als lidstaat de Commissie van de Europese Gemeenschappen verzoekt om ze voor de eerste planperiode buiten de reikwijdte van de richtlijn te houden. Hierbij krijgen 93 van de betreffende bedrijven nu al geen toewijzing. Andere mogelijke opt-out-bedrijven krijgen vooralsnog een voorwaardelijke toewijzing.
Het nationale toewijzingsbesluit is gebaseerd op het Allocatieplan CO2-emissierechten 2005 t/m 2007. Op zowel het allocatieplan als het toewijzingsbesluit heeft inspraak plaatsgevonden. Het nationale toewijzingsbesluit ligt ter inzage bij de bibliotheek van het Ministerie van VROM. Het besluit wordt toegezonden aan de betreffende bedrijven.

Beroep
Tot en met zes weken na de bekendmaking kunnen belanghebbenden beroep instellen tegen dit besluit bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijzen naar voren te hebben gebracht tegen het ontwerp van het nationale toewijzingsbesluit. Beroep kan uitsluitend worden ingesteld tegen de onderdelen van dit besluit houdende de toewijzing van broeikasgasemissierechten aan afzonderlijke inrichtingen. Tegen dit besluit kan voorafgaand aan het beroep geen bezwaar gemaakt worden. Evenmin kunnen nog zienswijzen op het besluit ingebracht worden.

Meer info:

* Dossier Emissiehandel

* Dossier Nederlandse Emissieautoriteit

* Download het besluit en de bijbehorende bijlagen op de website van SenterNovem (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken): http://www.co2-emissiehandel.novem.nl.