VU Medisch Centrum

Gen op sex-chromosoom verantwoordelijk voor kanker

Onderzoekers van het VU medisch centrum hebben een anti-kanker gen ontdekt op het vrouwelijke geslachtschromosoom (X). Deze unieke ligging maakt het pas ontdekte gen bij uitstek verantwoordelijk voor het ontstaan van kanker bij de mens. De bevindingen, die 24 oktober 2004 worden gepubliceerd in Nature Genetics, kunnen een doorbraak betekenen voor de behandeling van kankerpatiënten.

Van veruit de meeste genen heeft de menselijke cel twee werkzame kopieën. Handig, want mocht er eentje onverhoopt defect raken, dan zorgt het tweede gen dat problemen worden voorkómen. Uitzondering hierop zijn de genen op het X chromosoom, die in hun eentje functioneren (dit geldt ook voor vrouwen, die weliswaar twee X chromosomen hebben, maar daarvan is er telkens maar één actief). Van alle tot nu toe ontdekte anti-kanker genen, essentieel voor het voorkómen van kanker, bezit de mens twee exemplaren in elke cel.

Onderzoekers van het VU medisch centrum hebben voor het eerst een anti-kanker gen op het X chromosoom ontdekt. Het gaat hier om het zogenoemde FANCB gen. De implicaties van deze ontdekking zijn enorm. De kans dat een cel verandert in een kankercel als gevolg van een defect in het FANCB gen is minimaal een miljoen keer groter dan in elk willekeurig ander anti-kanker gen. De ontdekking van FANCB op het X chromosoom werpt een nieuw licht op het ontstaan van kanker bij de mens, met mogelijk belangrijke consequenties voor de behandeling van kankerpatiënten, aldus de onderzoekers.