---

Brieven aan de Kamer
---

Inzet F-60 transportvliegtuig ten behoeve van UNAMI in Irak

22-10-2004 19:00:00

De Verenigde Naties (VN) hebben Nederland vorige maand verzocht een vliegtuig ter beschikking te stellen voor het transport van de Speciale Vertegenwoordiger van de VN voor Irak, personeel van de United Nations Assistance Mission in Iraq en beperkte hoeveelheden vracht. De Nederlandse regering stelde daarop voor de duur van ruim een maand een Fokker-60 transportvliegtuig ter beschikking. U bent hierover op 4 oktober jl. per brief (Kamerstuk 23 432 nr. 23) geïnformeerd.

In de zogenaamde "stand van zaken"-brief Irak van 15 oktober jl. (kenmerk DAM-586/04) is gemeld dat vanwege operationele problemen aan VN-zijde enige vertraging was opgelopen bij de inzet van het toestel. Mede namens de minister van Buitenlandse Zaken informeer ik u hierbij dat inmiddels is besloten het Fokker-60 transportvliegtuig niet langer voor deze missie ter beschikking te stellen.

Voorafgaand aan de feitelijke inzet van de Nederlandse Fokker-60 diende de VN-veiligheidscoördinator in New York (United Nations Security Coordinator, UNSECOORD) een zogenaamde 'clearance' af te geven. Een 'clearance' kan in dit geval worden omschreven als toestemming van de VN om het Nederlandse toestel onder VN-verantwoordelijkheid in Irak in te zetten. Omdat deze 'clearance' op 4 oktober jl. nog niet was afgegeven, is er sindsdien van Nederlandse zijde bij de VN herhaaldelijk op aangedrongen dit proces te bespoedigen.

Op 15 oktober jl. was deze 'clearance' nog steeds niet verstrekt en konden de VN evenmin duidelijkheid verstrekken op welke termijn deze wel zou worden afgegeven. Deze datum was voor Nederland van belang vanwege het verlopen van bepaalde overvliegvergunningen voor het overbrengen van de Fokker-60 van Nederland naar Jordanië, waar het toestel zou worden gestationeerd.

Gelet op het uitblijven van de 'clearance', op de tijd die gemoeid zou zijn met het aanvragen van nieuwe overvliegvergunningen voor het overbrengen van het toestel van Nederland naar Jordanië, alsmede op de korte resterende inzettijd tot 10 november - de datum waarop aflossing door een Italiaans vliegtuig was voorzien - is op 15 oktober jl. besloten het transportvliegtuig niet langer voor deze missie ter beschikking te stellen. De Verenigde Naties hebben laten weten begrip te hebben voor deze beslissing en hun excuses aangeboden voor de gang van zaken.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Nieuws Nieuwsberichten