BedrijfsautoRAI

25-10-2004

PACCAR omzet- en winstcijfers stijgen naar recordhoogte

"PACCAR behaalde in het derde kwartaal en de eerste negen maanden van 2004 een record omzet en netto winst", aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer van PACCAR.

"Een solide groei van het Bruto Nationaal Product in Noord Amerika en een stevige groei in de vervangingsmarkt van bedrijfswagens, aangevuld met PACCAR's uitgebalanceerde wereldwijde diversificatie, droegen bij tot PACCAR's uitstekende resultaten."

PACCAR's nettowinst in het derde kwartaal bedroeg $ 246,7 miljoen ($
1,41 per verwaterd aandeel). Een toename van 86% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar, toen de nettowinst $ 132,5 miljoen ($0,75 per verwaterd aandeel) bedroeg. De netto omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg in het derde kwartaal $ 2,92 miljard, 42% hoger dan de $ 2,06 miljard die in dezelfde periode van vorig jaar werd behaald. PACCAR's nettowinst marge bedroeg in het derde kwartaal 8,9%.

De netto omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg over de eerste negen maanden van 2004 $ 8,21 miljard, vergeleken met $ 5,99 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van 2004 behaalde PACCAR een nettowinst van $ 665,4 miljoen ($ 3,78 per verwaterd aandeel), vergeleken met $ 367,4 miljoen ($ 2,09 per verwaterd aandeel) in 2003. Het op jaarbasis gebrachte rendement op het eigen vermogen (aan het begin van het jaar) bedroeg in de eerste negen maanden 27%.

"Iedereen bij PACCAR is verheugd dat de onderneming haar beste kwartaalresultaten in haar 99-jarige geschiedenis behaald heeft en dat we de het vorige netto-omzet record over de eerste negen maanden ($ 584 miljoen in 1999), dit jaar overschreden hebben", zei Pigott. "De consistente en sterke financiële resultaten zijn het gevolg van PACCAR's passie voor uitmuntende kwaliteit, superieure productprestaties en gedisciplineerde kostenbeheersing."

"PACCAR heeft haar positie als leidende en groeiende onderneming gevestigd door haar innovatieve implementatie van geïntegreerde technologie. PACCAR zal zich blijven benchmarken met toonaangevende bedrijven als Microsoft, Dell, Toyota en Wal-Mart. Om haar concurrentiepositie verder te verstevigen verhoogt PACCAR haar forse investeringen in nieuwe technologie in alle facetten van de bedrijfsvoering, zoals productontwikkeling, verkoop, supply chain managment, productie, financiering, leasing en aftersales."

Versterken van de logistieke keten
"De introductie van PACCAR's nieuwe en ultramoderne inkoopsysteem, waarbij ontwikkeling, inkoop en leveranciers elektronisch met elkaar verbonden worden, zorgt voor optimale samenhang in de informatie en voor de real-time beschikbaarheid van gegevens. In haar hele bestaan heeft PACCAR al een uitstekende relatie met haar toeleveranciers. Deze investering is opnieuw een positieve ontwikkeling die zal zorgen voor een versterking van onze toeleveranciers", zei Tom Plimpton, president. "De voordelen van deze investering compenseren gedeeltelijk de negatieve gevolgen van de stijgende materiaalkosten, die weer een gevolg zijn van hogere grondstofkosten. Enkele toeleveranciers aarzelen nog om te investeren in extra capaciteit en extra medewerkers vanwege het cyclische karakter van de markt. Dit zorgt in sommige gevallen voor een beperkte beschikbaarheid van onderdelen."

Wereldwijde stijging van investeringen
PACCAR's uitstekende omzetcijfers, cashflow en balanspositie stellen de onderneming in staat om permanent te blijven investeren in haar productie, onderdelendistributie, financiële dienstverlening en informatietechnologie. PACCAR heeft in de laatste tien jaar $ 1 miljard geïnvesteerd om toonaangevend te worden op het gebied van informatietechnologie. Daarvan zijn bijna $ 150 miljoen gebruikt voor investeringsprojecten. Tot nu toe heeft PACCAR in 2004 de volgende investeringen gedaan en activiteiten ontplooid: - Tijdens de onlangs gehouden Internationale Automobil Ausstellung in Hannover, onthulde DAF haar nieuwe PACCAR MX 12,9 liter motor voor gebruik in haar XF en CF trucks. De MX motor zet nieuwe standaards op het gebied van brandstofeconomie en prestaties en voldoet aan de Euro 4 en Euro 5 emissie-eisen.

- DAF heeft in Europa geprofiteerd van de invoering in 2002 van de Block Exemption regeling. Veel concurrerende dealers willen graag DAF vertegenwoordigen, vanwege PACCAR's distibutiefilosofie met de voorkeur voor onafhankelijke dealers, in plaats van voor eigen dealerbedrijven. Sinds het begin van dit jaar zijn er 62 dealerlocaties toegevoegd aan PACCAR's wereldwijde netwerk van meer dan 1.800 locaties.

- Kenworth Truck Company opende haar nieuwe $ 10 miljoen kostende Research and Development Center in Renton, Washington. Enkele daar ingezette technologieën zijn onder andere 'rapid prototyping' 3-D ontwerpsystemen en met laser uitgeruste meetmachines. Deze zorgen voor forse besparingen op de ontwerptijd.

- PACCAR verbeterde haar wereldwijde productie- en logistieke processen dankzij investeringen in 'RFID' (Radio Frequency Identification) smart tags en het gebruik van tablet-PC's in al haar productiefaciliteiten over de hele wereld.

Industriële onderscheidingen
PACCAR's productdivisies blijven erkenning krijgen voor hun prestaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn: - Kenworth behaalde de eerste plaats in het J.D. Powers and Associates klantentevredenheidsonderzoek in het zware bouwsegment
- Peterbilt's Model 330 Crew Cab en Kenworth's Extended Day Cab stonden beide in het 'Nifty Fifty' klassement van nieuwe transportoplossingen van het 'Heavy Duty Trucking Magazine'.
- Kenworth's assemblagefabriek in Renton, Washington ontving de eerste 'Assembly Plant of the Year' onderscheiding van het blad 'Assembly Magazine'.

- PACCAR's Information Technology Division ontving de hoogste onderscheiding van het tijdschrift Computerworld voor 'Best Practices in Enterprise Management'.

- PACCAR Canada's assemblagefabriek in Ste-Therese ontving de 'Grand Prix of Quality van de Quebec Society for Quality.

Financiële hoogtepunten, derde kwartaal
Enkele financiële hoogtepunten van PACCAR in het derde kwartaal van 2004:

- Record geconsolideerde omzet van $ 2,92 miljard
- Record nettowinst van $ 246,7 miljoen

- Nettowinstmarge van 8,9%

- Record van slechts 3,4% verkoop- en algemene overheadkosten ten opzichte van de omzet

- Eigen vermogen van $ 3,72 miljard

Financiële hoogtepunten, eerste negen maanden
Enkele financiële hoogtepunten van PACCAR in de eerste negen maanden van 2004: - Record nettowinst van $ 665,4 miljoen
- Record nettowinstmarge van 8,5%

- Investering van $ 108 miljoen voor de inkoop van twee miljoen eigen aandelen.

- Bijdrage van $ 56 miljoen contant aan haar volledig afgefinancierde pensioenfonds. Er wordt uitgegaan van conservatieve schattingen, zoals 7,4% rendement op beleggingen.

Update wereldtruckmarkt
"Het aantal verkopen van zware trucks in de Verenigde Staten en Canada zal in 1004 uitkomen op 225.000 tot 235.000 eenheden, een verhoging van 35% ten opzichte van 2003", aldus Tom Plimpton, president. "Een record aan vrachttonnage, vlootuitbreidingen en verhoogde winstgevendheid van transporteurs stuwen het aantal truckorders omhoog. De winsten van bedrijven die onder de 'Truckload' vlag rijden zijn bijna 50% hoger ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. Dankzij de goede economische vooruitzichten en groeiende vloten zouden de verkopen van zware trucks in de Verenigde Staten en Canada in 2005 kunnen stijgen tot zo'n 270.000 - 280.000 eenheden."

"Het marktaandeel van Kenworth en Peterbilt samen is in de Verenigde Staten en Canada meer dan 24%. In het lichte segment bedraagt het gezamenlijke marktaandeel 9%", voegde Plimpton toe.

"In West Europa zullen de verkopen in het 15 ton+ segment uitkomen op 230.000 tot 240.000 eenheden, ongeveer 10% meer dan in 2003. DAF's marktaandeel in het zware segment is gestegen tot een record niveau van bijna 13%. In het lichte segment bedraagt DAF's marktaandeel 8,5%. DAF's lange termijn doelstelling is een marktaandeel van 20% in zowel het zware als het middelzware segment", zei Mike Tembreull, vice chairman.

Activawaarde en omzet van Financial Services behalen recordhoogtes PACCAR's Financial Services beheert een portefeuille van meer dan 122.000 trucks en trailers, met een totale activawaarde van $ 6,35 miljard. Daarin inbegrepen is PACCAR Leasing, een van de grootste full-service truck leasing ondernemingen in Noord-Amerika.

De winst voor belastingen bedroeg $ 44,1 miljoen, een record. Dat was $ 11,6 miljoen hoger dan de $ 32,5 miljoen winst in het derde kwartaal van 2003. De inkomsten in het derde kwartaal bedroegen $ 143,1 miljoen, vergeleken met $ 118,3 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Over de eerste negen maanden nam de omzet toe tot $ 403,5 miljoen, vergeleken met $ 349,0 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor belastingen in de eerste negen maanden bedroeg $ 122,9 miljoen, vergeleken met $ 88,0 miljoen vorig jaar.

"PACCAR's Financial Services bieden een uitgebreid pakket van financierings-, leasing- en verzekeringsproducten", zei Mike Tembreull, vice chairman. "PFS gebruikt de sterkte van PACCAR's AA-credit rating om de meest competitieve financieringen aan haar klanten aan te kunnen bieden. In zowel de driemaands als negenmaands periode die eindigt in september 2004 hebben een grotere portefeuille, verbeterde financiële marges en lagere kredietverliezen gezorgd voor verbeterde resultaten. Dit was het negende opeenvolgende kwartaal van recordwinsten voor PACCAR's financiële dienstverleningsondernemingen."

"Het PACLease netwerk in Noord-Amerika is dit jaar met 12% gegroeid tot meer dan 200 locaties", merkte Ken Gangl, vice president, op. "Via haar groeiende netwerk heeft PACCAR Leasing in 2004 een recordaantal Kenworth en Peterbilt trucks afgeleverd." PACCAR Financial Europe (PFE) startte in Portugal en Zweden, waarmee het aantal Europese landen waar PFE vertegenwoordigd is, tot negen steeg.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening en in de verkoop van onderdelen voor trucks. De onderneming, gevestigd in Bellevue in de staat Washington, produceert tevens industriële lieren onder de merknamen Braden, Gearmatic en Carco.