Sociaal en Cultureel Planbureau

In het zicht van de toekomst - Sociaal en Cultureel Rapport 2004

Sinds 1974 brengt het Sociaal en Cultureel Planbureau iedere twee jaar het Sociaal en Cultureel Rapport uit, dat een beeld geeft van de ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving en van het beleid van de overheid ten aanzien van de verzorgingsstaat en de veiligheid van de burger. In het zestiende Sociaal en Cultureel Rapport wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de verwachtingen van de Nederlandse burger voor de nabije toekomst, de periode tot ongeveer het jaar 2020.

Het eerste exemplaar van het Sociaal en Cultureel Rapport 2004 zal op maandag 25 oktober door de directeur van het SCP, Prof.dr. P. Schnabel, worden aangeboden aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, drs. J.F. Hoogervorst. De aanbieding zal plaatsvinden in Nieuwspoort om 12.30 uur. De belangrijkste uitkomsten van het rapport zullen na de aanbieding nader worden toegelicht.

Het SCR 2004 bevat hoofdstukken over:

* Maatschappelijke trends in de Nederlandse samenleving en de verwachtingen van de burger voor de toekomst (Paul Schnabel) (apart persbericht)

* Andere tijden voor huishoudens - samenstelling huishoudens, verdeling arbeid en zorg tussen partners, tijdsbesteding en tijdsdruk (Saskia Keuzenkamp, Koen Breedveld, Mariëlle Cloïn) (apart persbericht)

* Minderheden en integratie (Mérove Gijsberts) (apart persbericht)
* Democratie en civil society - politieke participatie, maatschappelijke betrokkenheid, de Europese integratie (Paul Dekker, Joep de hart, Esther van den Berg) (apart persbericht)
* ICT en samenleving - (on)gelijkheden verspreiding ICT en internet, opkomst embedded technology, houdingen tegenover technologie (Jos de Haan) (apart persbericht)

* Arbeidsmarkt - de toekomst van de arbeidsmarkt in zeven vragen (Jaco Dagevos) (apart persbericht)

* Sociale zekerheid - ontwikkeling van het stelsel, wensen en verwachtingen bij de bevolking, stelselvarianten (Cok Vrooman, Stella Hoff, Arjan Soede) (apart persbericht)
* Onderwijs - veranderingen in het onderwijssysteem, de invloed van Europa, 'wordt Nederland slimmer of dommer?'(Ria Bronneman-Helmers, Lex Herweijer) (apart persbericht)
* Zorg - groeiende vraag, schiet het aanbod tekort?, innovatie in de zorg, betaalbaarheid van zorg (Crétien van Campen, Sjoerd Kooiker, Joost Timmermans) (apart persbericht)

* Veiligheid, politie en justitie - trends in criminaliteit en onveiligheid, verwachtingen en wensen van de bevolking (Cora Maas
- de Waal) (apart persbericht)

* Wonen en woonomgeving - huishoudensverdunning en vergrijzing, toenemende mobiliteit, groene woonwensen, eigen woningbezit (Jeanet Kullberg, Lucas Harms, Vic Veldheer) (apart persbericht)
* Vrijetijdsbesteding - de opkomst van de vrijetijdssamenleving, vrijetijdswaarden, commercialisering, mediagebruik, sport (Andries van den Broek, Koen Breedveld, Jos de Haan, Frank Huysmans) (apart persbericht)

Voor elk hoofdstuk uit het SCR 2004 is een afzonderlijk persbericht beschikbaar. Het SCR zelf is voorzien van een uitgebreide samenvatting en een trefwoordenregister.

Aanbieding en presentatie op maandag 25 oktober 2004 De aanbieding en (pers)presentatie van het Sociaal en Cultureel Rapport 2004 vinden plaats op maandag 25 oktober van 12.00 tot 14.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag. Het programma is als volgt:
11.45 uur ontvangst
12.15 uur welkom en thematische inleiding door prof.dr. Paul Schnabel, directeur SCP
12.30 uur aanbieding 1e exemplaar aan minister Hoogervorst van VWS eerste reactie van de minister (waarna deze vertrekt) 12.45 uur nadere toelichting op het rapport door prof.dr. Paul Schnabel
13.15 uur gelegenheid tot het stellen van vragen 13.30 uur koffie, thee, frisdrank, broodjes

SCP-publicatie 2004/13. In het zicht van de toekomst. Sociaal en Cultureel Rapport 2004, Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau, oktober 2004, ISBN 90 377 0159-0, prijs EUR 49,50, telt 602 blz. (gebonden) en is verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen bij het SCP via fax 070 - 340 7044, e-mail bestel@scp.nl). De volledige tekst van het SCR 2004 is na afloop van het embargo ter inzage op www.scp.nl .