Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Printerafdrukken bevatten verborgen code voor opsporingsdiensten'

HAARLEM, 25 oktober ­ Printers voegen een unieke verborgen code toe aan kleurenafdrukken. Opsporingsdiensten kunnen deze code gebruiken om bijvoorbeeld vervalsers op te sporen.

Hoewel er veel merken consumentenprinters zijn, verschilt het binnenwerk van de huidige generatie kleurenprinters niet zoveel. Het hart van de printer, de zogenoemde engine, wordt namelijk maar door een beperkt aantal fabrikanten geleverd. Deze engines bevatten een eigen 'identiteit' die kan worden herleid.

Opsporingsdiensten blijken hier handig gebruik van te maken om criminelen op te sporen, zo ontdekte WebWereld. Welke opsporingsdiensten en autoriteiten de 'meegebakken' codes gebruiken om verdachten op te sporen, is niet bekend. In Nederland rechercheert het Korps Landelijke Politiediensten in ieder geval wel aan de hand van de ingebakken code én heeft hiermee zelfs al successen geboekt.

Door 'medewerking' van printerfabrikanten kunnen opsporingsteams achterhalen bij welke distributeur een specifieke printer is afgeleverd. Via de administratie van deze distributeur kan vervolgens achterhaald worden naar welke winkel de printer is verscheept. Met een beetje geluk kan bij de winkel vervolgens worden achterhaald wie de printer heeft gekocht.

Politieke druk

De PvdA en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) stellen tegenover WebWereld 'geschokt' te zijn over deze onthulling. "Het idee dat vrijheid van meningsuiting kan worden getraceerd, heft elke vorm van anonimiteit op", zegt Maurice Wessling van BoF tegenover WebWereld. "Dit is blijkbaar een gekoesterd geheim, dat vind ik schokkend."

Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) sluit zich hierbij aan. "Dit is blijkbaar iets wat al jaren voor de consument is verzwegen. Je hoort je klanten te informeren over dit soort dingen. Als de fabrikanten dit naar aanleiding van het WebWereld-bericht niet doen, moet de politiek ze dwingen duidelijkheid te verschaffen."

Meer specifieke informatie over de geheime code is te vinden op WebWereld (www.webwereld.nl).

OVER WEBWERELD
WebWereld is een uitgave van IDG.nl en is na de introductie in 1994 uitgegroeid tot de best bezochte ict-nieuwssite van Nederland. WebWereld houdt maandelijks meer dan 350.000 it-professionals op de hoogte van het laatste ict- en internetnieuws uit binnen- en buitenland. IDG Communications Nederland is een vestiging van de International Data Group (IDG), 's werelds meest toonaangevende uitgeverij en onderzoeksinstelling in de ict-branche. Meer dan 120 miljoen mensen lezen één of meer van IDG's 300 ict-tijdschriften en ­kranten die in meer dan 90 landen worden uitgegeven.

Meer informatie over IDG en IDG Communications Nederland treft u aan op www.idg.com en www.idg.nl.

---------------------------------------------
Noot voor de redacties (