Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
71

Directie:
voorlichting

25-10-2004

Status:
informatie

Nederlandse Staat garant voor museale bruiklenen

Nederlandse musea ondervinden te veel belemmeringen door de hoogte van de verzekeringskosten. Voor het organiseren van tijdelijke tentoonstellingen met geleende werken kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Staatssecretaris Van der Laan en minister Zalm reiken de musea daarom de hand via de vernieuwde subsidieregeling indemniteit bruiklenen. Kern van de regeling is de mogelijkheid tot garantstelling door de Staat. Hiermee krijgen musea meer ruimte om grote, tijdelijke tentoonstellingen met geleende kunst te realiseren. Ook wordt het voor een museum mogelijk om langdurige bruiklenen aan te gaan. De regeling treedt januari volgend jaar in werking.

Directe aanleiding om de oude regeling te herzien was het signaal uit het museumveld dat de huidige regeling te weinig kostenverlagend werkte en te ingewikkeld was. Daarop gaf staatssecretaris van der Laan het bureau Ecorys-Nei opdracht om te onderzoeken hoe de regeling de afgelopen jaren heeft gewerkt. Ook de Algemene Rekenkamer bekeek de indemniteitsvoorwaarden.

In de vernieuwde regeling wordt het percentage van de waarde van de te verzekeren voorwerpen waarvoor de Staat zich garant stelt verdubbeld tot maximaal 10%. Verder vallen langdurige bruiklenen ook onder de regeling en worden de procedures eenvoudiger.

De regeling past in het beleid van staatssecretaris Van der Laan voor uitwisseling en mobiliteit van museale collecties teneinde de cultuurparticipatie te vergroten. Nederlandse musea moeten meer dan tot nu toe in staat zijn om bijzondere tentoonstellingen te maken en nieuwe doelgroepen binnen te halen. Dat geldt zowel voor collecties die uit het buitenland komen als voor Nederlandse collecties die worden uitgeleend aan een museum in het buitenland. Mede daarom zet Nederland zich als EU-voorzitter in voor collectiemobiliteit. Van der Laan streeft naar een situatie waarbij de door overheden gefinancierde musea in de lidstaten elkaar zo min mogelijk (verzekerings-)kosten in rekening brengen bij het onderlinge verkeer van collecties.

Mede op initiatief van Van der Laan staat collectiemobiliteit nu hoog op de agenda van de Europese Unie. Dit heeft geresulteerd in een onderzoek van de Europese Commissie naar de indemniteitsregelingen in 31 Europese landen. Het onderzoek is deze maand gepubliceerd. Daarnaast organiseert Nederland op 28 en 29 oktober het EU- congres Museum Collections on the Move met experts en vertegenwoordigers van overheden uit de lidstaten.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl