VVD



Nieuws

20 okt 2004 - Van Baalen stelt vragen aan Bot
over Birmese premier

De Birmese premier Khni Nyunt is onder huisarrest gesteld op beschuldiging van corruptie. VVD-Kamerlid Hans van Baalen heeft over dit onderwerp Kamervragen gesteld.

Schriftelijke vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de situatie in Birma na het afzetten en onder huisarrest plaatsen van Khin Nyunt

1. Heeft U kennisgenomen van het bericht "premier Birma onder huisarrest" Op NOS- teletekst van 19 oktober jl., waarin wordt vermeld dat de Birmese premier Khin Nyunt onder huisarrest is gesteld op beschuldiging van corruptie?

2. Heeft het afzetten van Khin Nyunt en de benoeming van Soe Win tot premier tot gevolg dat de binnenlandse politieke situatie daadwerkelijk verandert of heeft dit alleen tot gevolg dat de posities binnen het Birmese regime wisselen?

3. Komt de veiligheid van Aung San Suu Kyi in gevaar door het afzetten van premier Khin Nyunt, zeker nu duidelijk is dat Soe Win de nieuwe premier wordt?

4. Op welke wijze zal de minister zich voor de veiligheid van Aung San Suu Kyi inzetten?

5. Welke consequenties hebben de politieke ontwikkelingen in Birma voor de relaties tussen Birma en de EU respectievelijk tussen Birma en Nederland?

6. Op welke wijze vindt afstemming plaats met de VS over de politieke en economische druk op de Birmese machthebbers?

20 oktober 2004