Ministerie van Financiën

Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

Fin 2004-02004 M

Onderwerp

Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2003

Conform toezegging die ik in mijn brief van 17 november 2003 aan uw Kamer heb gedaan (TK 2003-2004, 28 165, nr. 12), heb ik het genoegen u hierbij het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2003 te doen toekomen. Dit verslag in vernieuwde vorm is uitvloeisel van de verdere professionalisering van het beheer van staatsdeelnemingen, die in 2001 werd ingezet.

Met de totstandkoming en implementatie van de Nota deelnemingenbeleid Rijksoverheid (TK 2001-2002, 28165, nr. 1-2) is begonnen met verdere professionalisering en verzakelijking van het aandeelhouderschap door de Staat in Nederlandse ondernemingen. De kern van de Nota is de scheiding tussen beleid en zakelijke belangen van de Staat. De Nota voorzag derhalve, naast meer beleidsmatige aspecten, in een aantal concrete voornemens:

* organisatorische concentratie van het staatsaandeelhouderschap;

* uniformering en verdere professionalisering van de aandeelhoudersrol;

* vijfjaarlijkse evaluatie van alle deelnemingen.

Onder de noemer «deelnemingenbeleid» heeft u de afgelopen twee jaar verscheidene stukken ontvangen, waarin ik u heb geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het voorgenomen beleid. Alles overziend concludeer ik dat op het vlak van professionalisering en verzakelijking veel bereikt is. Organisatorische concentratie van het staatsaandeelhouderschap bij Financiën is in 2003 vrijwel afgerond. Het aandeelhouderschap van de meeste deelnemingen, waarvan de overdracht zinvol of opportuun was, is overgedragen aan het Ministerie van Financiën. Hiermee is een belangrijke voorwaarde gecreëerd voor consistentie en uniformiteit in de uitoefening van aandeelhouderschap.

In het kader van professionalisering van het beheer van staatsdeelnemingen past ook een vernieuwde vorm van rapportage aan uw Kamer over de activiteiten die in het kader van beheer van deelnemingen plaatsvinden. In mijn brief van 17 november 2003 heb ik aangegeven de Kamer regelmatiger op de hoogte te willen stellen van de ontwikkelingen rond het beheer als aandeelhouder, de corporate governance en de bedrijfseconomische resultaten van de deelnemingen. Conform dit voornemen is het jaarlijks Overzicht Staatsdeelnemingen uitgebreid tot een verslag over de beheersactiviteiten ten aanzien van de deelnemingen, alsmede de kerncijfers en andere relevante gegevens van de deelnemingen. Ook vermeldt het jaarverslag de doelstellingen die het Ministerie van Financiën hanteert ten aanzien van het beheer van de deelnemingen. Hiermee is het beginsel om als rationele, zakelijke aandeelhouder op te treden concreter gemaakt. De eerste vernieuwde rapportage - het Jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2003 - bied ik u hierbij aan.

Wat betreft de uitvoering van evaluaties, zal ik binnenkort - conform toezegging die ik in mijn brief van 1 april 2004 aan uw Kamer heb gedaan (TK 2003-2004, 28 165, nr. 15) - een set van de eerste evaluaties van staatsdeelnemingen aan uw Kamer sturen.

De Minister van Financiën,

G. Zalm

Jaarverslag:

· http://www.minfin.nl/FIN04-2004a.pdf