Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-166

Den Haag, 25 oktober 2004

Verdere verzakelijking aandeelhouderschap Staat in 2003

In 2003 is het beheer van aandelen door de Staat verder verzakelijkt en geprofessionaliseerd. De scheiding tussen beleidsmatige verantwoordelijkheid bij het vakdepartement en het uitoefenen van het aandeelhouderschap door het ministerie van Financiën is verder doorgevoerd. Financiën streeft naar normale aandeelhoudersrechten zoals ook private aandeelhouders die hebben. Dit meldt minister Zalm in het jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2003, dat vandaag naar de Kamer is verzonden.

Het jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen, dat dit jaar in vernieuwde vorm verschijnt en het vroegere "Overzicht staatsdeelnemingen" vervangt, geeft een overzicht van de belangen van de Staat in kapitaalvennootschappen. Naast enkele financiële kengetallen van de staatsdeelnemingen wordt ingegaan op door het ministerie van Financiën geformuleerde doelstellingen ten aanzien van het beheer van de staatsdeelnemingen en de belangrijkste ontwikkelingen in 2003 en eerste helft van 2004. Ook beantwoordt het een aantal veelgestelde vragen over deelnemingen van de Staat.

Het jaar 2003 was een jaar waarin aandeelhouders, waaronder de Staat, in toenemende mate actief zijn geworden en van hun aandeelhoudersrechten gebruik maakten. Het was ook het jaar waarin 'deugdelijk ondernemingsbestuur' centraal stond, hetgeen heeft geresulteerd in de Nederlandse corporate governance code. Hoewel deze nationale code voor corporate governance gericht is op beursgenoteerde ondernemingen, hanteert het kabinet deze code als leidraad voor alle staatsdeelnemingen, onder meer omdat dit de aandeelhouderswaarde ten goede kan komen. Corporate governance en toepassing van de code zal ook in de komende periode een belangrijk aandachtsgebied blijven voor de Staat als aandeelhouder.

Een ander aandachtsgebied zal zijn het dividendbeleid en de balansstructuur van de deelnemingen. In het verslag constateert de minister van Financiën dat de solvabiliteitspositie van de staatsdeelnemingen overwegend ruim tot royaal lijkt te zijn.Het ministerie zal de komende periode aandacht besteden aan de vraag of bij sommige deelnemingensprake is van 'overkapitalisatie'.

Het jaarverslag is beschikbaar via het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/FIN04-2004.doc