NEDERLANDS KANKER INSTITUUT

Estro Breur Gold Metal voor NKI-AVL onderzoeker

Amsterdam, oktober 2004

Fysicus prof. Dr. Marcel van Herk van het Nederlands Kanker Instituut
- Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft de Breur Award ontvangen voor zijn baanbrekend onderzoek naar beeldgeleiding voor precisie radiotherapie. Deze Breur Gold Medal Award, een belangrijke Europese prijs, is uitgereikt op het Europese radiotherapie (ESTRO) congres in de RAI op 26 oktober 2004.

Fysicus Marcel van Herk heeft samen met zijn collega's een methode ontwikkeld voor beeldgeleide radiotherapie, waarmee radiotherapie nog nauwkeuriger kan worden uitgevoerd. Hij ontving daarvoor op 26 oktober de prestigieuze Breur Award tijdens een speciale zitting op het ESTRO congres.
Op dit congres worden diverse presentaties gegeven over een nieuw soort bestralingstoestel dat het NKI, wereldwijd gezien, als eerste klinisch gebruikt. In dit bestralingstoestel, waarvoor de software door Van Herk en collega's is geschreven, is een CT scanner geïntegreerd zodat vlak vóór de bestraling plaats en beweging van interne organen kunnen worden vastgesteld . Hierdoor kan de bestralingsbundel nauwkeuriger op de tumor worden gericht en zullen er minder bijwerkingen optreden, zelfs bij zeer agressieve behandelingen.

Deze nieuwe vorm van bestraling kan gebruikt worden bij meerdere soorten kanker. Een voorbeeld van zo'n behandeling is die van longkanker: De planning van de bestraling gebeurt met geavanceerde diagnostische technieken die vorm en beweging van de tumor vaststellen op ieder moment van de ademhalingscyclus (als een filmpje). Een belangrijk onderdeel daarvan is de combinatie van een PET scan, die de tumor doet oplichten, met een hoge resolutie CT scan, die de rest van de long in kaart brengt. Maar omdat de tumor door het ademhalen beweegt en ook de patient zelf kan bewegen, wordt ook tijdens de behandeling zelf elke afwijking in de plaats van patiënt en tumor vastgesteld en gecorrigeerd. Hiervoor wordt het toestel met de geïntegreerde CT scan gebruikt. Door deze combinatie van technieken is de behandeling in het NKI uiterst nauwkeurig, misschien wel het nauwkeurigst in de hele wereld. Door deze nauwkeurigheid kan er in het NKI met hogere doses bestraald worden dan elders.

In een klinische studie van het NKI wordt de dosis voor longtumoren op dit moment stapsgewijs opgevoerd zodat de kans op vernietiging van de tumor wordt vergroot zonder onoverkomelijke complicaties. Behalve voor longtumoren worden soortgelijke protocollen ontwikkeld voor andere tumoren die ook veel interne beweging vertonen, zoals prostaat-, blaas-, en maagtumoren.

Van Herk is van huis uit natuurkundige. Hij studeerde in 1985 af bij de vakgroep Medische Fysica aan de UvA. Onderwerp: 'Controle van de patiëntenpositie bij bestraling'. In dit kader ontwikkelde hij, tijdens zijn stageperiode in het NKI-AVL, de hard- en software voor een speciale röntgencamera, die als een voorloper van het huidige beeldgeleide radiotherapie- systeem mag worden beschouwd. In 1988 en 1989 won Marcel van Herk al respectievelijk de ESTRO - Varian Clinical Research Award en de Antoni van Leeuwenhoek Award. Per
1 juli is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar 4D Beeldverwerking in de oncologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).