Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Ministerie van Buitenlandse Zaken

DES/MI

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 25 oktober 2004

Behandeld


- Sandra Louiszoon


Kenmerk


- DES/MI-645/04

Telefoon


- 31-70-3484948


Blad


- 1/3

Fax


- 31-70-3484985


Bijlage(n)


- - aj.louiszoon@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van de leden Van Baalen en De Krom (VVD) over ratificatie van het Kyoto-protocol door Rusland in ruil voor steun van de EU om tot de WTO te worden toegelaten


- Zeer geachte Voorzitter,

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu,de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Van Baalen en De Krom (VVD)over - ratificatie van het Kyoto-protocol door Rusland in ruil voor steun van de EU om tot de WTO te worden toegelaten. Deze vragen werden ingezonden op - 5 oktober 2004met kenmerk - 2040501130.


- De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

Antwoord van de heerNicolaï, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens de heer Brinkhorst, minister van Economsiceh Zaken en de heer Van Geel, staatssecretaris voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer op vragen van de leden Van Baalen en De Krom (beiden VVD) over de ratificatie van het Kyoto-verdrag door Rusland in ruil voor steun van de EU om tot de WTO te worden toegelaten.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht 'Moskou wil Kyoto-verdrag' tekenen, waarin wordt vermeld dat het Russische kabinet akkoord is gegaan met de ratificatie van het Kyoto-verdrag? 1)

Antwoord
Ik heb ervan kennis genomen dat de Russische regering op 30 september 2004 heeft besloten een wetsvoorstel voor ratificatie van het Kyoto-protocol in te dienen bij het parlement.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat Rusland het Kyoto-verdrag zal ratificeren in ruil voor steun van de EU om tot de World Trade Organization (WTO) te worden toegelaten? Indien dit het geval is, kunt u dan aangeven, waaruit deze steun zal bestaan? Deelt u de mening dat deze steun eerst na ratificatie van het Kyoto-verdrag door Rusland kan worden gegeven?

Antwoord
Ik ben verheugd dat de Russische Staatsdoema positief heeft besloten omtrent de ratificatie van het Kyoto-protocol. Tot op het hoogste niveau is er vanuit de EU jegens de Russische leiders onderstreept dat ratificatie van het Kyoto-protocol aanzienlijke voordelen voor Rusland met zich brengt.

Afgelopen voorjaar is het gelukt om de bilaterale onderhandelingen tussen de EU en Rusland over de Russische toetreding tot de WTO af te ronden. Daarmee is de Russische toetreding tot de WTO overigens nog niet rond: Rusland moet nog bilateraal met andere belangrijke handelspartners tot overeenstemming komen én Rusland moet haar nationale wetgeving nog aanpassen aan de regels van de WTO. Pas daarna zullen WTO-leden met consensus kunnen besluiten over de toetreding van Rusland tot de WTO. Mogelijk heeft het bereikte akkoord tussen de EU en Rusland over WTO toetreding bijgedragen tot het besluit van de Russische regering om het Kyoto-protocol voor ratificatie bij het parlement in te dienen. De EU heeft in de besprekingen over WTO toetreding geen concrete concessies gedaan in ruil voor toezeggingen over Russische ratificatie van het Kyoto-protocol.


1) NOS-Teletekst, 30 september jl.

===