Nederlandse Vereniging van journalisten

Ruimte voor nieuwe gespreken omr. CAO
25 okt 2004

Commissie Omroep Werkgevers,
t.a.v. De heer F Maréchal
Postbus 26444
1202 JJ Hilversum

Amsterdam, 22 oktober 2004

Geachte heer Marechal,

In reactie op uw brief van 11 oktober het volgende:

Wij constateren dat de bezuinigingsopdracht van 20 miljoen van tafel is gehaald.
Daarmee heeft u in ieder geval de weg geopend naar een heropening van de onderhandelingen over een CAO voor 2004.

Uw voorstel om voor 2004 over te gaan tot een ongewijzigde verlenging kunnen wij niet volgen.
Wel zijn wij bereid ons voorstellenpakket voor de CAO 2004 te beperken tot een aantal voorstellen, die slechts een beperkt beslag leggen op de loonsom over 2004 en relatief eenvoudig zijn in te voeren. Het gaat ons daarbij om de volgende zaken, waarbij we voor een ruimere toelichting verwijzen naar onze voorstellenbrief d.d. 6 februari jl.:


- basisbepaling in de CAO opnemen voor vergoeding van beroepsonkosten
- aanpassing van de functie-inschaling in de CAO op grond van de protocol-aanbevelingen CAO 2003, waarbij een second opinion zal worden uitgevoerd op de rapportage van Berenschot van november 2003
- het ontwikkelingsverlof (3 weken betaald verlof voor een beperkt aantal omroepmedewerkers ten behoeve van media-ontwikkelingsprojecten in het zuiden

- het verplicht stellen van een redactiestatuut voor informatieve programma's

- pro- rato-berekening ontslagvergoeding na 2 en 3 jaar en uitbreiding naar alle functies (niet alleen programma-gebonden).
- het transparant maken van alle salarissen en emolumenten boven het CAO-niveau binnen de publieke omroep

- het instellen van een algemene paritair samengestelde geschillencommissie CAO, waarbij het zowel gaat om naleving als interpretatiegeschillen.

Omdat wij op dit moment alleen over een akkoord voor 2004 zouden willen praten, achten wij het niet nodig en onwenselijk om vooruit te lopen op de consequenties van de wet Baltz.

Voorts zouden wij over de thema's, die wij voor 2005 en verder willen agenderen, wel een aantal protocolafspraken willen maken, die wij voor het vervolg van ons overleg van cruciaal belang achten:
- Partijen verplichten zich om de negatieve effecten die het contracteringsbeleid bij de publieke omroep met zich meebrengt in 2005 te ondervangen.


- Partijen verplichten zich oplossingen te vinden voor de negatieve effecten die voor werknemers voortvloeien uit toekomstige wetgeving t.a.v. de sociale zekerheid en flexibele pensioenmomenten.


- De publiek omroep(en) verplicht(en) zich faciliteiten in te huren en programma's te laten vervaardigen bij slechts die bedrijven die:
1. Een goed en gevalideerd arbobeleid voeren
2. Verifieerbaar de regels van de arbeidstijdenwet in acht nemen
3. hun personeel betalen overeenkomstig de beloning van gelijksoortige functies bij de publieke omroep(en)

Het kader dat u schetst voor de bespreking van de drie thema's voor de CAO-besprekingen 2005 e.v. kunnen wij in zoverre volgen dat modernisering CAO, contractbeleid en pensioenen ook voor ons op de agenda kunnen staan, maar dan wel vanuit een neutrale uitgangspositie.

De bovengenoemde zaken zouden wij verder willen bespreken bij het hervatten van ons gesprek over een CAO voor 2004 en verder op 9 november a.s.

Graag van u vernemend,

namens de bonden,

Robert Schuurman
Monique Eijegenberger
Steffe Bak

Thomas Bruning