Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

25 oktober 2004

De Westelijke Balkanlanden worstelen nog steeds met een negatief imago, waardoor veel buitenlandse investeerders deze regio links laten liggen. Dat is volstrekt onterecht, zo concludeert Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking aan het eind van de Balkanconferentie in Rotterdam op maandag 25 oktober. Van Ardenne: "Enkele pioniers hebben inmiddels de kansen van deze nieuwe markt met bijna 25 miljoen consumenten ontdekt. Ik hoop dat nieuwe ondernemers zich door de ervaringen van deze investeerders laten inspireren en stimuleren om hun bedrijfsactiviteiten ook uit te breiden naar de Westelijke Balkan.Want bedrijvigheid betekent economische ontwikkeling, mindere armoede en meer stabiliteit." In de Balkan ligt nog veel terrein voor ondernemers braak en de markt biedt nog volop mogelijkheden.

Nederland wil meebouwen aan een nieuwe ondernemende Balkan. Van Ardenne heeft de aanwezige ondernemers laten weten dat binnenkort ook voor Albanië de stimuleringssubsidie (ORET) voor investeringen in bijv. Infrastructuur zonder beperkingen kan worden benut. Voor Bosnië-Herzegovina en Macedonië is dat al van toepassing.

In Macedonië wordt samen met de overheid en de Wereldbank gewerkt aan een nieuw Kadaster. Alleen wanneer het eigendom van land rechtmatig is vastgelegd, kan land worden gebruikt als onderpand van leningen en economische groei. In Bosnië-Herzegovina helpt de Nederlandse overheid 120 mkb-bedrijven met het maken van ondernemingsplannen en het verkrijgen van krediet.

En het is niet alleen de Nederlandse overheid die zich inzet voor een ondernemende Balkan. VNO-NCW heeft in 2003 in totaal 41 missies uitgevoerd naar de Balkan in het kader van uitzending van senior managers (PUM); dit jaar verwachten zij het dubbele aantal. Deze ontwikkelingen tonen een voor een aan dat de ondernemingszin en bedrijvigheid in de Balkan groeien. Ook de Europese Unie laat zich niet onbetuigd als het gaat om het stimuleren van het ondernemingsklimaat in de Balkan. Tussen 2001 en 2003 is 1,8 miljard euro bestemd voor investeringen in infrastructuur, onderwijs en decentralisatie.

Een voorbeeld van een succesvolle pionier in de Balkan is de ProCredit Bank. Met hulp van FMO is in Kosovo een filiaal van de ProCredit bank opgericht. Een bank, die op een innovatieve en op de klant gerichte manier betaalbaar krediet weet te verstrekken aan kleine ondernemers. In de afgelopen twee jaar wist ProCredit zijn leningenportefeuille te vertienvoudigen tot 90.000 uitstaande kredieten aan winkeliers, producenten, boeren en handelaars. Daarmee zijn naar schatting zo'n honderdduizend nieuwe banen in het mkb gecreëerd. Het is één van de praktijkvoorbeelden waarover met de aanwezige belangstellende ondernemers tijdens de Balkanconferentie in Rotterdam van gedachten is gewisseld. Een conferentie die het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken samen met VNO-NCW hebben georganiseerd.